Ptysie z kremem adwokatowym

Ptysie z kremem adwokatowym to pyszny deser dla dorosłych 😉 Robiłam pierwszy raz i wyszły naprawdę super! A przepis jest bardzo prosty 🙂
Te małe ciasteczka na pewno umilą Wam nie jeden babski wieczór lub przyjęcie dla rodziny 🙂

Ptysie z kremem adwokatowym

  Czas wykonania: 1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 24 małe sztuki

Składniki:

Ciasto parzone:
1 szklanka wody
100 g masła
1 szklanka mąki
szczypta soli
3 jajka

Masa adwokatowa:
1,5 opakowania budyniu śmietankowego (65 g)
750 ml mleka
3 łyżki cukru
150 g masła
4 kieliszki adwokatu

Przygotowanie:

Ciasto:
Zagotować wodę z dodatkiem masła i soli. Do gotującej wody wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać przez 3 – 4 minuty, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zdjąć z palnika i wystudzić.

Budyń:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W szklance mleka wymieszać budyń. Dodać do gotującego się mleka i energicznie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Gotować przez 5 minut cały czas mieszając. Wystudzić.

Ciasto:
Do wystudzonego parzonego ciasta dodawać po jednym jajku i zmiksować na jednolitą masę. Ważne, aby jajka dodawać pojedynczo, ponieważ to ułatwi zmiksowanie ciasta.

Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, można to zrobić łyżką, szprycą lub za pomogą rękawa papierniczego. Ciasta powinny być wielkości mniej więcej 4 – 5 cm średnicy w odstępach po 3 cm od siebie.

Ptysie piec partiami przez 25 – 30 minut w 200 stopniach do czasu zarumienienia, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 10 minut. Wyłożyć na kratkę, aby ostygły.

Masa adwokatowa:

Masło o temperaturze pokojowej zmiksować na puch, a następnie dodać do niego po łyżce budyniu. Gdy masa będzie już gotowa wlać alkohol i całość połączyć (tę czynność można pominąć lub zrobić część ptysi z kremem budyniowym, a część z  kremem adwokatowym).

Wystudzone ptysie przełożyć masą i udekorować cukrem pudrem.

Krok po kroku:

1. Zagotować wodę z masłem

1. Zagotować wodę z masłem

2. Dodać mąkę

2. Dodać mąkę

3. Energicznie wymieszać

3. Energicznie wymieszać

4. Przygotować budyń

4. Przygotować budyń

5. Zmiksować ciasto parzone z jajkami

5. Zmiksować ciasto parzone z jajkami

6. Uformować małe ptysie

6. Uformować małe ptysie

7. Utrzeć masło

7. Utrzeć masło

8. Dodać po łyżce budyniu

8. Dodać po łyżce budyniu

9. Wlać adwokat

9. Wlać adwokat

10. Wypełnić kremem ptysie

10. Wypełnić kremem ptysie

Pobierz wersję do druku:                                           

Ptysie z kremem adwokatowym

Ptysie z kremem adwokatowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *