Pulpeciki drobiowe z sosem cebulowym

Delikatne pulpeciki drobiowe z sosem cebulowym to moja propozycja na lekkie i pożywne danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso postanowiłam polać sosem cebulowym, ponieważ idealnie pasuje i nadaje pulpecikom wyrazistego smaku.

164-pulpeciki-drobiowe-w-sosie-cebulowym-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 20 sztuk

Składniki:

700 g mięsa drobiowego
½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 mała cebula (100 g)
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mleka

Dodatkowo:
bulion (około 2 l)

Sos:
200 g cebuli (2 sztuki)
2 łyżki masła
1 łyżki mąki kukurydzianej
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki śmietany 18%
szczypta białego pieprzu
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mięso drobione zmielić lub kupić gotowe zmielone. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać wszystkie składniki i zmiksować za pomocą blendera. Zrobić 20 niewielkich kuleczek.

Gotować pulpeciki 15 minut w bulionie (około 2l).

Sos:
Rozpuścić masło w niewielkim garnku i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć 2 minuty na małym ogniu i wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.

Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu).

Krok po kroku:

1. Zmiksować wszystkie składniki

1. Zmiksować wszystkie składniki

2. Uformować pulpeciki

2. Uformować pulpeciki

3. Pulpeciki ugotować w bulionie

3. Pulpeciki ugotować w bulionie

4. Podsmażyć cebulę

4. Podsmażyć cebulę

5. Cebulę posypać mąką

5. Cebulę posypać mąką

6. Zalać cebulę bulionem

6. Zalać cebulę bulionem

7. Dodać zahartowaną śmietanę

7. Dodać zahartowaną śmietanę

8. Odcedzić pulpeciki i polać sosem

8. Odcedzić pulpeciki i polać sosem

Pobierz wersję do druku:

164-pulpeciki-drobiowe-w-sosie-cebulowym-kuchniawedwoje-pl-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *