Puszysty omlet

Bardzo puszysty i lekki – omlet idealny.

031 Puszysty omlet[KuchniaWeDwoje.pl]

Czas wykonania: 20 min.
Ilość porcji: 1-2

Składniki:

2 jajka
2 łyżki mąki
100 ml mleka
szczypta soli
pół łyżeczki masła
1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Dodatkowo:
cukier puder lub dżem

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek.

Żółtka dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem i cukrem.
Białka ubić na puszystą pianę, dodając szczyptę soli.

Dodać do masy z żółtek ubitą pianę i delikatne wymieszać.
Piec na maśle na niewielkim ogniu z obu stron.

Podać z ulubioną konfiturą lub cukrem pudrem.

Krok po kroku:

1. Żółtka oddzielić od białek

1. Żółtka oddzielić od białek

2. Żółtka wymieszać z resztą składników

2. Żółtka wymieszać z resztą składników

3. Białka ubić na stywno

3. Białka ubić na sztywno

4. Białka delikatnie połączyć z masą

4. Białka delikatnie połączyć z masą

5. Omleta piec na złoty kolor

5. Omleta piec na złoty kolor

6. Posypać cukrem pudrem

6. Posypać cukrem pudrem

Pobierz wersję do druku:

031 Puszysty omlet[KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *