Puszysty sernik

Bardzo puszysty sernik, który zawsze mi wychodzi. Wymaga on dużo czasu, ale nie jest zbyt skomplikowany.

028 Puszysty sernik [KuchniaWeDwoje.pl]
  Czas wykonania: 2 h 30 min – 3 h
  Ilość porcji: 12 – 16 kawałków (forma 22 x 27 cm)

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki
3 żółtka
2 łyżki cukru
¾ kostki margaryny (około 180 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie zmielonego
2 cukry waniliowe
3 budynie waniliowe lub śmietankowe
¾ szklanki oliwy
1 ½ szklanki mleka
1 ½ szklanki cukru
6 jajek

Dodatkowo:
cukier puder (opcjonalnie)
1 łyżka masła (do posmarowania formy)
papier do pieczenia

Przygotowanie:

Wyciągnąć potrzebne produkty z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem pieczenia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami cukru, posiekać wszystko z margaryną. Dodać 3 żółtka i zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć na blachę (forma 22 x 27 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.

W dużym garnku wymieszać składniki na masę serową : 1 kg sera, 6 żółtek, resztę cukru (1 ½ szklanki), cukier waniliowy, budynie w proszku, oliwę i mleko.

W drugim wysokim naczyniu ubić białka z szczyptą soli.
Przełożyć sztywną pianę z białek do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Gotową masę serową wylać na ciasto i piec 1 godzinę w 185 stopniach.
Po upływie 30-40 minut, gdy ciasto się zarumieni, przykryć je papierem do pieczenia, żeby się góra nie przypaliła.

Ciasto studzić w piekarniku i posypać cukrem pudrem.

Krok po kroku:

1. Zmielić ser

1. Zmielić ser

2. Wyrobić ciasto

2. Wyrobić ciasto

3. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy

3. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy

4. Zmiksować składniki na masę serową

4. Zmiksować składniki na masę serową

5. Ubić białka i przełożyć do masy serowej

5. Ubić białka i przełożyć do masy serowej

6. Delikatnie połaczyć masę z białkami i wszystko wyłożyć na ciasto

6. Delikatnie połączyć masę z białkami i wszystko wyłożyć na ciasto

7. Piec zgodnie z zaleceniami

7. Piec zgodnie z zaleceniami

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *