Pycha sernik

Bardzo delikatny sernik z kokosem. Sernik zrobiony na bazie sera twarogowego z wiaderka i śmietanki kremówki, dzięki czemu jest bardzo kremowy i gładki. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mi kokosowego smaku. Sernik robiłam dwa razu, ponieważ pierwszy raz użyłam mniejszej formy i podczas pieczenia sernik wypłynął poza blaszkę i popękał od góry. Dlatego ważne jest, aby do tego przepisu użyć odpowiednio dużej blaszki lub mniejszą proporcję składników.

sernik

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 20 – 25 kawałków (forma 27 cm x 34 cm)

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
140 g margaryny
140 g cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
8 żółtek
6 białek
250 g margaryny
370 g cukru (2 niepełne szklanki)
1 ½ budyniu waniliowego bez cukru
100 g wiórków kokosowych
250 ml śmietanki 30%
kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (forma 27 cm x 34 cm) wysmarowanej papierem do pieczenia.

Ser:
Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Ciągle miksując dodać ser z wiaderka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać pozostałe składniki (śmietankę kremówkę, wiórki kokosowe, budyń oraz aromat).

W wysokim naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą serową za pomocą łyżki.

Masę przelać na ciasto. Piec przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Krok po kroku:

1. Ciasto; utrzeć margarynę z cukrem

2. Dodać jajka

3. Dodać mąkę

4. Przełożyć na blaszkę

5. Masa serowa; utrzeć margarynę z cukrem

6. Dodać żółtka

7. Dodać ser

8. Wlać śmietankę

9. Wsypać kokos

10. Wymieszać masę serową z ubitymi białkami

11. Wylać masę serową na ciasto

12. Upiec

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *