Rolada z indyka z pieczarkami i sosem serowym

Krucha rolada z indyka z pieczarkami polana gęstym sosem serowym idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad oraz inne spotkania w gronie rodziny i przyjaciół.
Mięso drobiowe jest dość suche, dlatego warto podawać do niego sosy lub surówki.
W tym przypadku sos serowy jest najlepszym pomysłem, ponieważ idealnie współgra z pieczarkowo – serowym farszem.

086 Rolada z indyka z pieczarkami i sosem serowym[KuchniaWeDwoje.pl]
  Czas wykonania: : 1 h 45 min
  Ilość porcji: 8-10 plastrów

Składniki:

1 kg piersi z indyka
20 g masła
sok z ½ cytryny
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki ostrej papryki

Farsz:
300 g pieczarek
100 g sera żółtego
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżeczka (15 g) masła

Sos serowy:
100 g sera żółtego
400 ml mleka
25 g masła
1 ½ łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
sznurek wędliniarski
rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Farsz:
Cebulkę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki starte na grubych oczkach i dusić przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i smażyć do czasu, aż cała woda odparuje (około 10 minut). Gdy farsz wystygnie dodać starty ser żółty i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso:
Pierś naciąć (patrz krok 3.) i rozbić na cienki plaster.  Skropić cytryną i doprawić pieprzem i solą. Na roladę wyłożyć farsz i ostrożne zawinąć. Następnie obwiązać sznurkiem.

Mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec 45 minut w 180 stopniach (góra-dół).
Po tym czasie rozciąć worek, mięso polać oliwą i piec przez kolejne 15 minut (do czasu zarumienienia) w 230-250 stopniach (od góry).

Sos:
W niewielkim garnku roztopić masło i wymieszać je z mąką na gładką papkę.
Wlać stopniowo mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki (na małym ogniu).

Masę zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa się zacznie gotować dodać starty ser. Mieszać sos do czasu całkowitego rozpuszczenia sera.

Krok po kroku:

1. Podsmaż cebulkę na maśle i dodaj pieczarki

1. Podsmaż cebulkę na maśle i dodaj pieczarki

2. Wymieszaj pieczarki z serem żółtym

2. Wymieszaj pieczarki z serem żółtym

3. Naciąć mięso, ubić mięso tworząc płat równej grubości i przyprawić

3. Naciąć mięso, ubić mięso tworząc płat równej grubości i przyprawić

4. Wyłożyć farsz na mięso i zwinąć roladę

4. Wyłożyć farsz na mięso i zwinąć roladę

5. Związać roladę sznurkiem

5. Związać roladę sznurkiem

6. Piec w piekarniku w rękawie do pieczenia zgodnie z opisem

6. Piec w piekarniku w rękawie do pieczenia

7. Rozpuścić masło i wymieszać z mąką

7. Rozpuścić masło i wymieszać z mąką

8. Dodać mleko i zagotować, następnie wymieszać z serem żółtym

8. Dodać mleko i zagotować, następnie wymieszać z serem żółtym

Pobierz wersję do druku:

086 Rolada z indyka z pieczarkami i sosem serowym[KuchniaWeDwoje.pl] 2

086 Rolada z indyka z pieczarkami i sosem serowym[KuchniaWeDwoje.pl] 3086 Rolada z indyka z pieczarkami i sosem serowym[KuchniaWeDwoje.pl] 4

086 Rolada z indyka z pieczarkami i sosem serowym[KuchniaWeDwoje.pl] 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *