Rolada z jabłkami i cynamonem

Rolada z jabłkami i cynamonem to niezbędnik jesiennych wypieków. Biszkoptowa rolada z dużą ilością jabłek i cynamonu to ciasto gotowe w 45 minut!

  Czas wykonania: 45 min (+ czas oczekiwania)
  Ilość porcji: 16 kawałków

Składniki:

Biszkopt:
3 duże jajka
3 łyżki cukru
4 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Mus jabłkowy:
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
5 – 7  łyżek cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
¼ szklanki wody
2 – 3 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
czekolada lub cukier puder

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać po jednym żółtku.

Do puszystej masy przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać całość szpatułką. Masę przelać na formę (forma 30 cm x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni na funcji góra-dół.

Biszkopt lekko wystudzić odwrócić, delikatnie zdjąć papier. Dłuższym bokiem zwinąć w rulon i przykryć ścierką.

Mus jabłkowy:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarle o grubych oczkach.

Gotować pod przykryciem z cukrem i wodą do czasu, aż jabłka zmiękną (około 20 minut).

Następnie wsypać galaretkę i energicznie mieszać przez 3-5 minut, aby galaretka się dobrze rozpuściła.

Mus lekko wystudzić.

Biszkopt rozwinąć, rozsmarować mus jabłkowy i dłuższym bokiem zwinąć roladę. Roladę zawinąć w ścierkę i schować do lodówki na około 2 h.

Następnie polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby nadzienie jabłkowe stężało.

Krok po kroku:

 

Wielu ekspertów poleca jesienią i zimą jeść dużo jabłek, które naturalnie wzmacniają odporność. A jakie są Wasze sposoby na wzmacnianie odporności w tych porach roku?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *