Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Rurki z mięsem mielonym  – makaron faszerowany mięsem w sosie pomidorowym to szybki i pyszny posiłek dla całej rodziny, który robi się sam. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe.

Rurki z mięsem mielonym   Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 18 sztuk (4 – 6)

Składniki:

18 sztuk makaronu w kształcie rurek
50 g sera mozzarella tartego
300 g passaty pomidorowej
1 łyżka oliwy

Farsz:
400 g mięsa mielonego
400 g passaty pomidorowej
100 g sera mozzarella tartego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

Mięso zmielić lub kupić gotowe mielone. Dodać 100 g sera, 400 g sosu pomidorowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.

Suchy makaron nafaszerować i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rurki resztą sosu, tak aby dokładnie przykryć makaron i całość posypać serem.

Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok po kroku:

1. Wymieszać wszystkie składniki na farsz

1. Wymieszać wszystkie składniki na farsz

2. Nafaszerować rurki

3. Rurki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować sosem i posypać serem

3. Rurki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować sosem i posypać serem

Pobierz wersję do druku:                                           

292 Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym KuchniaWeDwoje.pl 2292 Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym KuchniaWeDwoje.pl 3

PIERWSZY KOMENTARZ DO PRZEPISU
  1. Pingback: Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz