Ryba w cieście piwnym

Ryba o delikatnie piwnym smaku z pewnością wielu z Was się spodoba. Ciasto świetne zastępuje tradycyjną panierkę i nie wymaga dużych przygotowań.

016-ryba-w-ciescie-piwnym-kuchniawedwoje-1-pl

  Czas trwania: 30 min
  Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
3 filety rybne
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta sody oczyszczonej
8 łyżek mleka
7 łyżek piwa
szczypta soli, pieprzu i czosnku
olej do smażenia

Przygotowanie:

Rybę pokroić na mniejsze kawałki.

Do przygotowania ciasta potrzebne są 2 naczynia; miska i wysoki garnek.

W misce wymieszać suche produkty (mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną).

Do wysokiego naczynia wbić jajko, wleć mleko i zmiksować na gładko. Dodawać powoli piwo, suche produkty i  przyprawy – wszystko mieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.

Rozgrzać olej na patelni (w takiej ilości, aby ryba była w połowie w nim zanurzona).

Kawałki ryby zanurzyć w cieście i piec po 2 min. z każdej strony na złoty kolor.

Po upieczeniu rybę należy wyciągnąć na ręcznik papierowy, aby obciekła z tłuszczu.

Smacznego:)

Krok po kroku:

1. Przygotować rybę

1. Przygotować rybę

1. Zmiksować składniki na ciasto

2. Zmiksować składniki na ciasto i dodać suche produkty

3. Dodać do ciasta piwo

3. Dodać do ciasta piwo

4. Rybę zanurzyć w ciaście

4. Rybę zanurzyć w cieście

 

5. Upiec placuszki na tluszczu

5. Upiec placuszki na tłuszczu

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.