Ryba w zalewie

Ryba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i chcecie przygotować sobie przynajmniej niektóre potrawy wcześniej to jest przepis dla Was. Ryba idealnie będzie pasować do świeżo pieczonego wiejskiego chleba lub ziemniaków. Polecam osobą, które planują robić dużą Wigilię oraz dla tych, którzy nie przepadają za karpiem.
To danie może być też świetną alternatywą na pozostałości po Wigilijnej smażonej rybie. Wystarczy zrobić zalewą, pokroić warzywa i wszystko razem połączyć. W taki sposób w Boże Narodzenie mamy pyszne śniadanie lub obiad gotowy w 10 minut.

Polecam spróbować – smakuje wyśmienicie! 🙂

ryba

  Czas wykonania: 1 h (6 – 8 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 8 – 10 porcji

Składniki:

1 kg filetów rybnych (np. miruny, dorsza lub morszczuka)
3 papryki czerwone
2 – 3 cebule
150 g korniszonów (najlepiej z chilli – ja kupiłam takie w Biedronce)

Zalewa:
2 szklanki gorącej wody
1 szklanka oleju
12 łyżek octu
4 łyżki cukru
200 g ketchup
360 g koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 ziarenka ziela angielskie
2 liście laurowe

Przygotowanie:

W dużym garnku rozpuścić cukier w gorącej wodzie. Dodać pozostałe składniki na zalewę, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ryby pokroić w mniejsze kawałki (ja użyłam ryby miruny i pokroiłam każdy płat na 3 części). Kawałki ryby opanierować i usmażyć na patelni.

Cebulę i paprykę pokroić w cieniutkie paseczki (można je wymoczyć chwilę we wrzątku, aby były miększe i nie chrupały podczas jedzenia – ja tego nie robiłam). Korniszony pokroić w słupki i wymieszać wszystkie warzywa.

Do dużego naczynia przełożyć warstwowo rybę i warzywa, a następnie całość zalać wystudzoną zalewą. Odstawić do lodówki na całą noc.

Taką rybę podawać na zimno z chlebem lub z ziemniakami.

Polecam :

Chleb pszenny

Krok po kroku:

1. Zrobić zalewę

2. Opanierować i usmażyć rybę

3. Wymieszać pokrojone warzywa

4. Przełożyć warstwami rybę i warzywa

5. Zalać całość zalewą

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz