Sałatka jarzynowa to najbardziej znana i lubiana sałatka, jednak jej wykonanie jest bardzo pracochłonne. Można ją kupić na wagę lub pakowaną w pojemnikach, ale zrobiona własnoręcznie smakuje znacznie lepiej. Także zachęcam do przygotowania i życzę smacznego:)
Czas wykonania: 2 h 30 min
Ilość porcji: około 10 (1 kg sałatki)
Składniki:
6 dużych marchewek
2 pietruszki (korzeń)
½ puszki groszku
3 jajka
1 jabłko
½ selera
2 ogórki kiszone
4 łyżki majonezu
pieprz i sól
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler gotować przez około 1 h.
Warzywa przestudzić i obrać.
Jajka ugotować na twardo, obrać.
Wszystkie składniki pokroić w niewielką kostkę, dodać do nich odsączony z zalewy groszek.
Wymieszać wszystko składniki, dodać majonez i doprawić do smaku.