Sałatka kebab z mięsem mielonym w tortilli z sosem czosnkowym

Sałatka kebab z mięsem mielonym w tortilli to idealna propozycja na obiad lub przyjęcie! Najlepiej oczywiście smakuje na ciepło z sosem czosnkowym.
Do przepisu użyłam produktów marki Pudliszki, które uważam że mają najlepszej jakości przeciery, pomidory w puszce oraz pasaty pomidorowe.

  • 471 Sałatka kebab z mięsem mielonym w tortilli z sosem czosnkowym KuchniaWeDwoje_pl

Czas wykonania: 40 min 
 Ilość porcji: 3 porcje

Składniki:
3 placki do tortilli
400 g mięsa mielonego
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
1 puszka pomidorów w puszce Pudliszki
½ puszki kukurydzy
100 g (3 łyżki) przecieru pomidorowego Pudliszki
100 ml pasaty pomidorowej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
80 g sera żółtego
12 liści sałaty masłowej
pęczek szczypiorku

Sos czosnkowy:

2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu


Przygotowanie:

Placki tortilla wyłożyć na formę do babki. Upiec w 180 stopni przez 10 – 13 minuty (grzanie od dołu). Wystudzić.

Usmażyć mięso, dodać sól pieprz. Dodać warzywa pokrojone oraz odsączoną kukurydzę, dalej smażyć.

Dodać pomidory w puszce, przecier i pasatę.

Miseczkę z tortilli wyłożyć sałatą, na wierzch wyłożyć mięso z warzywami. Całość posypać startym serem na grubych oczkach i szczypiorkiem.

Podawać na ciepło z sosem czosnkowym.

Przepis krok po kroku:

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: 
” Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań”

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań
One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *