Sałatka kebab z mięsem mielonym w tortilli z sosem czosnkowym

Sałatka kebab z mięsem mielonym w tortilli to idealna propozycja na obiad lub przyjęcie! Najlepiej oczywiście smakuje na ciepło z sosem czosnkowym.
Do przepisu użyłam produktów marki Pudliszki, które uważam że mają najlepszej jakości przeciery, pomidory w puszce oraz pasaty pomidorowe.

  • 471 Sałatka kebab z mięsem mielonym w tortilli z sosem czosnkowym KuchniaWeDwoje_pl

Czas wykonania: 40 min 
 Ilość porcji: 3 porcje

Składniki:
3 placki do tortilli
400 g mięsa mielonego
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
1 puszka pomidorów w puszce Pudliszki
½ puszki kukurydzy
100 g (3 łyżki) przecieru pomidorowego Pudliszki
100 ml pasaty pomidorowej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
80 g sera żółtego
12 liści sałaty masłowej
pęczek szczypiorku

Sos czosnkowy:

2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu


Przygotowanie:

Placki tortilla wyłożyć na formę do babki. Upiec w 180 stopni przez 10 – 13 minuty (grzanie od dołu). Wystudzić.

Usmażyć mięso, dodać sól pieprz. Dodać warzywa pokrojone oraz odsączoną kukurydzę, dalej smażyć.

Dodać pomidory w puszce, przecier i pasatę.

Miseczkę z tortilli wyłożyć sałatą, na wierzch wyłożyć mięso z warzywami. Całość posypać startym serem na grubych oczkach i szczypiorkiem.

Podawać na ciepło z sosem czosnkowym.

Przepis krok po kroku:

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: 
” Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań”

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań
2 Comments on “Sałatka kebab z mięsem mielonym w tortilli z sosem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *