Sałatka kebab z ryżem na ciepło

Idealne połączenie zimnej sałatki z ciepłym ryżem. Sałatkę można przygotować wcześniej, a przygotowanie posiłku będzie wymagało jedynie ugotowania ryżu.

032 Sałatka kebab z ryżem na ciepło

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 6 porcji

Składniki:
300 g ryżu (3 woreczki)
600 g  fileta z kurczaka
5 dużych ogórków konserwowych
2 cebule
puszka kukurydzy
sałata pekińska
6 – 7 łyżek majonezu
6 – 7 łyżek ketchupu
2 łyżki oleju
przyprawa gyros
pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na małe kawałki i usmażyć na oleju posypując 2 łyżkami przyprawy gyros.

Ugotować ryż.

Pokroić drobno sałatę, cebulę i ogórka. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce lub garnku, dodając odcedzoną kukurydzę.

Upieczonego kurczaka przełożyć do sałaty i wymieszać, dodając majonez i ketchup. Doprawić pieprzem wedle uznania.

Na talerz najpierw wyłożyć gorący ryż, a na niego sałatę.

Krok po kroku:

1. Podsmażyć mięso

1. Podsmażyć mięso

2. Ugotować ryż

2. Ugotować ryż

2. Wymieszać składniki na sałatkę

2. Wymieszać składniki na sałatkę

Pobierz wersję do druku:

032 Sałatka kebab z ryżem na ciepło 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.