Sałatka śledziowa z pomarańczą

Sałatka śledziowa z pomarańczą to moja propozycja na wigilijne śniadanie. Sałatkę robi się bardzo szybko, jednak jej przygotowanie najlepiej zacząć dzień przed podaniem.

372 Salatka sledziowa z pomarancza KuchniaWeDwoje_PL

  Czas wykonania: 20 min (+ 10 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 4 – 6 porcji

Składniki:

200 g słonych filetów śledziowych a’la matias w oleju
½ cebuli
½ dużego jabłka
1 pomarańcza
1 duży ogórek kiszony
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz ( według uznania)

Przygotowanie:

Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc (jeżeli lubimy słoną sałatkę to godzina wystarczy).

Jabłko, cebulę oraz ogórka pokroić w drobną kostkę. Pomarańczę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Rybę pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miski. Dodać majonez, sok z cytryny, cukier oraz przyprawy i  całość wymieszać.

Krok po kroku:

 

Śledzie to podstawa wigilijnego stołu – podziel się więc proszę ze mną i czytelnikami bloga swoim przepisem w komentarzu poniżej.

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *