Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym

Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym to szybka i tania sałatka na kolację.
Jeżeli lubicie lekko ostre smaki to sos musztardowy na pewno Wam przypadnie do gustu.

123 Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym KuchniaWeDwoje.pl

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 4

Składniki:

100 g ryżu (2 paczki)
2 piersi z kurczaka (500 g)
2 duże pomidory
sałata masłowa
przyprawa do kurczaka
1 łyżka oliwy

Sos:
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki musztardy sarepskiej

Przygotowanie:

Ryż ugotować.

Fileta z kurczaka oczyścić, skropić oliwą i posypać przyprawą do kurczaka. Mięso szczelnie zawinąć w papier do pieczenia i piec na patelni z obu stron (bez dodatkowego tłuszczu).

Pokroić pomidora, sałatę i usmażone mięso.

Marynata:
Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć przeciśnięty czosnek (nie wylewając tłuszczu).
Resztę składników na marynatę wymieszać ze sobą i dodać podsmażony czosnek.

Na talerz wyłożyć sałatę i pomidora, porcję ryżu, kurczaka i polać wszystko sosem.

Krok po kroku:

1. Ugotować ryż

1. Ugotować ryż

2. Przyprawić oczyszczonego kurczaka

2. Przyprawić oczyszczonego kurczaka

3. Mięso usmażyć zawinęte w papier do pieczenia

3. Mięso usmażyć w papier do pieczenia

4. Pokroić warzywa i mięso

4. Pokroić warzywa i mięso

5. Podsmażyć czosnek

5. Podsmażyć czosnek

6. Wymieszać wszystkie składniki marynaty

6. Wymieszać wszystkie składniki marynaty

Pobierz wersję do druku:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *