Sałatka z fetą i ostrym sosem

Sałatka z fetą i ostrym sosem posmakowała mi od pierwszego kęsa. Przepis mam od mojej koleżanki Madzi, które zrobiła tę sałatkę na nasz babski wieczór. Sałatka jest bardzo prosta i klasyczna, jednak dzięki ostremu sosu nabiera fajnego smaku.

Salatka z feta i ostrym sosem KuchniaWeDwoje_PL

  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 6 – 8

Składniki:

150 g mix sałat
200 g sera feta
2 nieduże czerwone cebule
200 g pomidorków koktajlowych
1 duża brzoskwinia lub nektarynka
kawałek ogórka
kilka oliwek
2 łyżki słonecznika łuskanego
2 łyżki pestek dyni

Sos:
4 łyżeczki musztardy
5 łyżeczek miodu
2 łyżeczki oliwy
2 łyżeczki sosu chilli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka ulubionych ziół

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie ze sobą, ostrość dopasować pod swoje upodobania.

Sałatę przełożyć do dużej miski dodać pokrojone w niewielkie kawałeczki warzywa, ser oraz brzoskwinię. Dodać przyprawy oraz pestki dyni i słonecznik.

Całość polać sosem i dokładnie wymieszać.

Krok po kroku:

1. Wymieszać wszystkie składniki na sos

1. Wymieszać wszystkie składniki na sos

2. Pokroić warzywa i ser

2. Pokroić warzywa i ser

3. Wymieszać sałatkę

3. Wymieszać sałatkę

Pobierz wersję do druku:                                           

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *