Sałatka ziemniaczana z groszkiem i kiełbasą

Sałatka z ziemniakami, czyli z niemieckiego Kartoffelsalat –  sałatka przygotowywana jest przede wszystkim na bazie ziemniaków. Moja wersja nieco różni się od oryginału: zamiast majonezu jest sos winegret i dużo warzyw oraz kiełbasy, także panom będzie smakowała. Można powiedzieć, że jest to chłopska delikatna sałatka z warzywami i kiełbasą.

sałatka

  Czas wykonania: 2 h 30 min
  Ilość porcji: 8

Składniki:

600 g ziemniaków (jesiennych)
½ cebuli białej
1 mała cebula czerwona
270 g kiełbasy wędzonej (u mnie była to kiełbasa myśliwska)
1 puszka groszku
2 – 3 pomidory
½ pęczka natki pietruszki
100 ml buliony warzywnego

Sos winegret:
50 ml octu z białego winogrona
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
¼ łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Polać je gorącym bulionem, odstawić do przestygnięcia.

Cebule, kiełbasę i pomidory pokroić w kostkę. Ziemniaki odsączyć i wymieszać z pokrojonymi składnikami oraz zielonym groszkiem.

Sos winegret:

Do octu dodać sól, pieprz i cukier. Całość utrzeć z oliwą i polać sałatę. Sałatkę wymieszać, odstawić na 20 minut i posypać posiekaną natką pietruszki.

Krok po kroku:

1. Ugotować ziemniaki

2. Ziemniaki obrać i pokroić

3. Ziemniaki zalać bulionem i odstawić

4. Warzywa i kiełbasę pokroić, groszek odcedzić. Dodać do ziemniaków

5. Zrobić sos

6. Połączyć wszystkie składniki z sosem

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz