Schab duszony w sosie własnym

Ten przepis mam od mojej mamy, z którą wspólnie go rozbiłyśmy ostatnio. Bardzo prosty przepis na wszelkiego rodzaju przyjęcia, święta oraz niedzielny obiad dla całej rodziny.

175-schab-duszony-w-sosie-wlasnym-kuchniawedwoje-pl


  Czas wykonania: 3 h (+ 6-12 h czas marynowania)
  Ilość porcji: 20 kawałków

Składniki:

2 kg schabu wieprzowego bez kości
2 łyżki Vegety
1 łyżeczka papryki
szczypta pieprzu
szczypta soli
3 sztuki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 łyżki kminku
1 duża cebula
1 łyżka oleju
4 plastry masła
2 łyżki mąki
opcjonalnie: kilka kropel maggi, 1 kostka rosołowa, papryka słodka(do koloru)

Przygotowanie:

Marynowanie:
Mięso obtoczyć w przyprawach i przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, pokrojony w plastry czosnek oraz cebulę. Wszystko posypać kminkiem, położyć na wierzch plastry masła, przykryć pokrywką i odstawić do lodówki na 6-12 godzin (im dłużej tym lepiej).

Następnie mięso dusić pod przykryciem przez 1 godzinę – 1 godzinę 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Wystudzić.

Pokroić mięso w plastry, przełożyć z powrotem do garnka i dodać wody (ilość wody nieokreślona – woda ma sięgać do poziomu mięsa). Następnie ponownie zagotować całość.

Rozmieszać w ½ szklanki zimnej wody mąkę, tak aby nie było grudek. Rozmieszaną mąkę przelać przez sitko do mięsa i wymieszać. Całość gotować przez 5 minut, a w razie potrzeby doprawić jeszcze odrobiną papryki, kostką rosołową, maggi.

Krok po kroku:

1. Zamarynować mięso

1. Zamarynować mięso

2. Ugotować  mięso

2. Ugotować mięso

3. Pokroić w plasterki

3. Pokroić w plasterki

4. Przełożyć schab z powrotem do garnka

4. Przełożyć schab z powrotem do garnka

5. Dodać wody i podgrzać mięso

5. Dodać wody i podgrzać mięso

6. Wymieszać mąkę z wodą i przecedzić do pieczeni

6. Wymieszać mąkę z wodą i przecedzić do pieczeni

7. Wymieszać

7. Wymieszać

8. Doprawić do smaku

8. Doprawić do smaku

Pobierz wersję do druku

Dodaj komentarz