Schab faszerowany papryką

Schab faszerowany papryką to kruche, dobrze przyprawione mięso wieprzowe z dodatkiem papryki i sera. Idealna pieczeń na niedzielny rodzinny obiad lub przyjęcie.

334 Schab faszerowany papryka KuchniaWeDwoje_PL 1

  Czas wykonania: 2 h (+8 h marynowania)
  Ilość porcji: 12 kawałków

Składniki:

1,3 kg schabu wieprzowego bez kości
2 papryki
100 – 150 g sera żółtego
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki pieprzu
2 łyżki masła

Przygotowanie:

Schab natrzeć majerankiem oraz dwiema łyżeczkami soli i pieprzu. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc.

Pokroić paprykę niewielką w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do papryki i sera dodać czosnek. Całość wymieszać.

Mięso naciąć wzdłuż, tworząc dwa duże otwory na farsz. Mięso nafaszerować serem i papryką, a następnie spiąć patyczkami do szaszłyków.

Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć na nim plastry masła. Piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok po kroku:

1. Zamarynować mięso

1. Zamarynować mięso

2. Pokroić paprykę

2. Pokroić paprykę

3. Wymieszać paprykę z serem

3. Wymieszać paprykę z serem

4. Naciąć mięso

4. Naciąć mięso

5. Nafaszerować mięso

5. Nafaszerować mięso

6. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia

6. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia

7. Usmażyć mięso

7. Usmażyć mięso

8. Wyjąć wykałaczki

8. Wyjąć wykałaczki

Pobierz wersję do druku:                                           

334 Schab faszerowany papryka KuchniaWeDwoje_PL 2

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *