Sernik Izaura

Robiąc ten sernik byłam pełna obaw. Przepis był z zeszytu mojej mamy, dostała go od koleżanki z pracy, ale nigdy przepisu nie wypróbowała.
Na szczęście ciasto wyszedł bardzo dobre i wszystkim smakował. Wykonanie jest bardzo proste, ale niestety słyszałam, że nie zawsze wychodzi i ciężko mi jest powiedzieć dlaczego…
Ciasto jak najbardziej polecam, głównie osobą które mają już jakieś doświadczenie w kuchni. Nie radziłabym zaczynać przygody z pieczeniem od tego sernika, ponieważ można się szybko zniechęcić.
To może nie jest bardzo zachęcająca recenzja, ale szczera – ja wolę wiedzieć wcześniej czego mogę się spodziewać:)
Udanych wypieków!

sernik

  Czas wykonania: 2 h (+ około 2 – 3 h studzenia)
  Ilość porcji: 25 kawałków (forma 20 cm x 30 cm)

Składniki:

Ciasto i polewa:
250 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
250 g cukru (około 1 szklanki)
5 łyżek wody
4 jajka
1 cukier waniliowy (16 g)

Masa serowa:
700 g sera białego
4 jajka
200 g cukru
½ kostki masła

Dekoracja:
wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Ciasto:
Margarynę, kakao, cukry oraz wodę zagotować, a następnie wystudzić. W między czasie zmielić ser.
Wymieszać masę czekoladową z żółtkami. Odlać połowę polewy – ona będzie służyła do polania sernika.
Resztę masy zmiksować z mąką i proszkiem do pieczenia. Ubić białka i dodać do ciasta.

Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem. Ciągle miksując dodać jajka oraz 2-krotnie zmielony ser.

Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.

Na wyścieloną papierem do pieczenia formę (o wymiarach 20 cm x 30 cm) wylać i rozsmarować równomiernie ciasto, a na wierzch wyłożyć masę serową.

Ciasto piec w 180 stopniach przez 50 – 60 minut, do czasu zarumienienia.

Wystudzone ciasto polać zimną polewą, rozsmarować równomiernie po górze i posypać kokosem.

Krok po kroku:

1. Część składników rozpuścić

2. Zmielić ser

3. Dodać żółtko do masy czekoladowej

4. Zmiksować połowę ciemnej masy z mąką

5. Dodać ubite białko

6. Wylać ciasto na blachę

7. Utrzeć masło z cukrem i dodać żółtka

8. Stopniowo dodawać ser

9. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą serową

10. Wylać masę na ciasto

11. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać kokosem

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *