Sernik królewski

Sernik królewski to ciasto wymagające dużo czasu i pracy, ale jest pyszne.
Delikatny sernik na ciemnym cieście i chrupiącą kruszonką.

152-sernik-krolewski-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 3 h
  Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm)

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny (250 g)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 żółtka
2 łyżki śmietany

Masa serowa:
600 g sera białego
4 serki homogenizowane waniliowe (4 x 150 g)
1 budyń śmietankowy
6 żółtek
1 szklanka cukru
1 kostka masła (200 g)
3 białka
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto wyrobić i podzielić na pół. Jedną połowę ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki, a drugą połowę ciasta podzielić na 4 części, każdy kawałek zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny.

Masa serowa:

Ser zmielić 2-krotnie.

Białka oddzielić od żółtek, dodać do białek szczyptę soli i ubić pianę. Masło rozpuścić
i ostudzić.

Ser zmiksować z resztą składników, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

Połowę ciasta (to schowane do lodówki) rozsmarować na spód formy (forma
22 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na ciasto wylać masę serową i na wierzch zetrzeć na grubych oczkach drugą połowę zamarzniętego ciasta.

Piec 50 minut – 1 godzinę w 200 stopniach.

Krok po kroku:

1. Wyrobić ciasto

1. Wyrobić ciasto

2. Podzielić ciasto i zamrozić

2. Podzielić ciasto i zamrozić

3. Zmielić ser

3. Zmielić ser

4. Rozpuścić masło

4. Rozpuścić masło

5. Ubić pianę z białek

5. Ubić pianę z białek

6. Zmiksować wszystkie składniki na masę serową

6. Zmiksować wszystkie składniki na masę serową

 

7. Wyłożyć połowę ciasta na spód

7. Wyłożyć połowę ciasta na spód

8. Wymieszać pianę z białek z masą serową i całość przełożyć do formy

8. Wymieszać pianę z białek z masą serową i całość przełożyć do formy

9. Na górę zetrzeć ciasta zetrzeć zamarznięte ciasto

9. Na górę zetrzeć ciasta zetrzeć zamarznięte ciasto

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *