Sernik na biszkoptach

Sernik na biszkoptach to jeden z najlepszych, najprostszy i najszybszy sernik jaki ostatnio jadłam. Przepis dostała moja mama od swojej koleżanki z pracy. Najpierw upiekła go moja mama, znikł w jeden dzień, więc 2 dni później i ja postanowiłam, że go zrobię i przekaże przepis dalej! Teraz pora na Was!

344 Sernik na biszkoptach KuchniaWeDwoje_PL 1

  Czas wykonania: 1 h 15 min
  Ilość porcji: 24 kawałki (forma 20 cm x 30 cm)

Składniki:

1 kg sera z wiaderka
7 jajek
140 g masła
1 budyń waniliowy
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 paczka biszkoptów
(24 sztuki)

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i wystudzić.

Białka oddzielić do żółtek. Białka utrzeć na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier oraz cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa nabierze konsystencji lekkiej bezy.

Ser zmiksować z żółtkami. Następnie dodać budyń oraz wystudzone masło i całość ponownie zmiksować.

Masę serową wymieszać z ubitymi białkami za pomocą łyżki.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Na spód blaszki (forma 20 cm x 30 cm) wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć biszkopty i z pomocą łyżki wyłożyć masę serową.

Po włożeniu ciasta do piekarnika zmniejszyć temperaturę pieczenia do 170 stopni i piec przez 40 – 45 minut.

Krok po kroku:

1. Rozpuścić masło

1. Rozpuścić masło

2. Ubić białka z cukrem

2. Ubić białka z cukrem

3. Zmiksować ser z żółtkami

3. Zmiksować ser z żółtkami

4. Do sera dodać budyń

4. Do sera dodać budyń

5. Wlać wystudzone masło

5. Wlać wystudzone masło

6. Wymieszać delikatnie masę serową z białkami

6. Wymieszać delikatnie masę serową z białkami

7. Ułożyć biszkopty

7. Ułożyć biszkopty

8. Wyłożyć masę

8. Wyłożyć masę

9. Upiec ciasto

9. Upiec ciasto

Pobierz wersję do druku:                                           

344 Sernik na biszkoptach KuchniaWeDwoje_PL 2

28 Comments on “Sernik na biszkoptach
    • Witaj Kasiu,
      Nie wiem dlaczego Ci się nie dopiekł… Mi za pierwszym razem wyszedł super, a moja mama też już 2 razy robiła z tego samego przepisu i wszystko było ok… :/ Może ustawiłaś piekarnik na grzanie od góry? Ja zawsze piekę góra-dół bez termoobiegu.
      Pozdrawiam 🙂

  1. sernik w piekarniku i czekamy co wyjdzie pochwale sie pozniej.
    Troszke zmodyfikowalam dalam 3/4 szkl cukru i skondensowana skorke cytryny.Pozdrawiam

  2. Witam, sernik wyszedl super troszke zmdyfikowany dalam 3/4 szkl cuklu i cukier pomaranczowy zamiast waniliowego do tego skórka kandyzowana z cytryny i jest idealny, dzieki za inspiracje pozdrawiam

    • Witaj Renato,
      Przepraszam, że nic nie odpisywałam. Cieszę się, że sernik się udał 🙂
      Nie wiem jak byłoby w przypadku maku, nie robiłam. Jeśli kiedyś spróbujesz, koniecznie daj znać, czy wyszło.

      Ps. Dziękuję, że odpisałaś Darkowi 🙂 Pozdrawiam! 🙂

      • Dziekuje Sylwio a co do makowca to napewno sprobuje i dam Ci znac. Ten sernik zrobil u mnie frore i pieklam go juz 4 razy w ciagu 2-ch tygodni.Pozdrawiam Cie i odezwe sie jeszcze, Renata

  3. Chciałam zrobić ten sernik, gdyż bardzo prosiła mnie o to moja córka. Niestety tak jak ktoś już pisał, masa sernikowa jest za rzadka, można ją po prostu wlać na biszkopty. Po upieczeniu ma konsystencję galaretki, która rozpada się podczas krojenia. Moim zdaniem proplem tkwi w rodzaju użytego sera, ser z wiaderka jest zbyt kremowy, gdyby zamiast niego zastosować suchy twaróg być może byłoby inaczej. Może jeszcze kiedyś spróbuje z twarogiem w kostce ale na razie odpuszczam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *