Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami to bardzo prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Idealny sernik na letnie dni – lekki o konsystencji ptasiego mleczko z dużą ilością truskawek:)

119 Sernik na zimno z truskawkami [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 2 h (+ 6-8 h czas oczekiwania)
  Ilość porcji: 16 kawałków (forma 0 średnicy 20 cm)

Składniki:

paczka okrągłych biszkoptów
800 g truskawek
3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody
600 g serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio)
2 śnieżki (śmietany w proszku)
400 ml mleka

Przygotowanie:

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.

Ubić śnieżkę z mlekiem i dodać po łyżce serka waniliowego – dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać zimne (ale jeszcze nie stężałe) galaretki i wymieszać.

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na małe kawałeczki – dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Biszkopty ułożyć na spód tortownicy (forma o średnicy 20 cm) i wylać masę. Udekorować ciasto kilkoma truskawkami.

Schłodzić w lodówce minimum 6 godzin (najlepiej całą noc).

Krok po kroku:

1. Rozpuścić galaretkę

1. Rozpuścić galaretkę

2.Ubić śnieżkę

2.Ubić śnieżkę

3. Do ubitej śnieżki dodać serki waniliowe

3. Do ubitej śnieżki dodać serki waniliowe

4. Masę serową zmiksować z zimną galaretką

4. Masę serową zmiksować z zimną galaretką

5. Przygotować kawałki truskawek

5. Przygotować kawałki truskawek

6. Wymieszać truskawki z masą

6. Wymieszać truskawki z masą

7. Tortownicę wyłożyć biszkoptami i przełożyć masę

7. Tortownicę wyłożyć biszkoptami i przełożyć masę

8. Ciasto udekorować truskawkami

8. Ciasto udekorować truskawkami

Pobierz wersję do druku:

119 Sernik na zimno z truskawkami [KuchniaWeDwoje.pl] 2119 Sernik na zimno z truskawkami [KuchniaWeDwoje.pl] 3