Sernik pomarańczowy

Świąteczny przepis na sernik pachnący pomarańczami 🙂 Pysznie wygląda i rewelacyjnie smakuje pomarańczą.
Mój mąż stwierdził, że jest to najlepszy sernik jaki jadł 🙂
Jestem ciekawa, czy zostanie on Waszym ulubieńcem. Koniecznie dajcie znać jak Wam smakował 🙂

  Czas wykonania: 3 h 30 min (w tym 2 h pieczenia)
  Ilość porcji: 15 – 20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm)

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg mielonego sera
150 g masła
150 g cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
2 budynie waniliowe
1 ½ pomarańczy (skórka i miąższ)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki.

Zmielić biały ser (najlepiej 2 lub 3 razy).

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka i stopniowo po łyżce dodawać ser ciągle mieszając. Na końcu wsypujemy dwa budynie.

Białka ubić na sztywno. Pomarańcze sparzyć w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce, a miąższ pokroić w niewielką kostkę.

Przełożyć pianę z białek, skórkę z pomarańczy i miąższ do masy serowej. Całość wymieszać delikatnie łyżką.

Wyścieloną formę (20 cm x 30 cm) papierem do pieczenia wylepić ciastem (dno oraz boki). Na całość wylać masę serową i wyrównać boki ciasta (krok 11.).

Piec 2 h w 170 stopniach (po około 1 godzinie nakryć ciasto folią aluminiową, aby się nie przypaliło z góry).

Krok po kroku:

1. Wyrobić ciasto

2. Zmielić ser

3. Zmiksować masło z cukrem

4. Dodać żółtka

5. Dodać ser

6. Zetrzeć skórkę pomarańczy i pokroić miąższ

7. Ubić białka

8. Połączyć wszystkie składniki z masą serową

9. Formę wylepić ciastem

10. Przełożyć masę serową

11. Wyrównać wystające ciasto

12. Upieczone ciasto pokroić i udekorować cukrem pudrem

Pobierz wersję do druku:

Sernik pomarańczowySernik pomarańczowySernik pomarańczowy

Dodaj komentarz