Sernik wiedeński

Sernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta Bożego Narodzenia.

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 24 cm)

Składniki:

800 g sera twarogowego tłustego
8 jajek
1 ½ szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
150 g masła
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek
skórka z 1 cytryny
100 g skórki pomarańczowej (Przepis na blogu)

Dekoracja:
100 g czekolady deserowej (ja użyłam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
2 łyżki śmietany
30 g skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Zmielić ser twarogowy 3 krotnie. Masło (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka. Do całości dodawać stopniowo po łyżce zmielony ser ciągle mieszając. Następnie wsypać mąkę, rodzynki oraz skórkę pomarańczową i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

Masę serową przelać do tortownicy (forma o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w 180 stopniach (20 minut przed końcem pieczenia, gdy wierzch sernika się zarumieni należy przykryć go papierem lub folią aluminiową, aby się nie przypalił).

Dekoracja:

Polewa: czekoladę rozpuścić, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Wysmarować polewą wierzch sernika, a skórką pomarańczową udekorować boki lub środek, według własnych upodobań.

Krok po kroku:


A jakie jest Wasz ulubiony przepis na sernik? Czekam na Wasze komentarze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *