Sernik z bezą

Sernik według przepisu mojej mamy. Ciasto, którego zawsze gości na naszym stole w czasie świąt, imienin i innych przyjęć okolicznościowych. Zawsze wszyscy się nim zachwycają, więc przepisu nie może zabraknąć na blogu.
Sernik jest bardzo słodki, miękki i delikatny, oczywiście mnie najbardziej smakuje jeszcze ciepły, rozpadający się podczas krojenia:)

166-sernik-z-beza-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 cm x 27 cm)

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
3 żółtka
½ szklanki cukru
szczypta soli
½ kostki masła
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18 %

Masa serowa:
1,200 kg sera białego (najlepiej tłustego)
½ szklanki oleju
6 żółtek
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 białka
1 – 1 ½ szklanki mleka (ile zabierze)

Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
100 g kokosu (1 opakowanie)

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wyrobić na stolnicy. Rozwałkować wielkości formy (22 cm x 27 cm) i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa serowa:

Ser zmielić (najlepiej 2-krotnie), dodać do niego żółtka, olej, budynie, cukier i proszek do pieczenia i całość zmiksować. Na końcu dodać mleko, stopniowo – masa powinna mieć lejąca, ale nie bardzo wodnista – tak, aby powoli spływała. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.

Przelać masę na ciasto i piec 35 – 40 minut w 180 stopniach (do czasu zarumienienia).

Beza:

Białka ubić na sztywno, zmniejszyć obroty miksera i delikatnie wsypać cukier i kokos.
Bezę przelać na ciasto i piec kolejne 20 – 25 minut w 180 stopniach (do czasu zarumienienia).

Krok po kroku:

1. Wyrobić ciasto

1. Wyrobić ciasto

2. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy

2. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy

3. Zmielić ser

3. Zmielić ser

4. Zrobić masę serową

4. Zrobić masę serową

5. Dodać ubite białka

5. Dodać ubite białka

6. Wylać masę serową na ciasto

6. Wylać masę serową na ciasto

7. Zrobić bezę

7. Zrobić bezę

8. Wylać bezę i zarumienić od góry

8. Wylać bezę i zarumienić od góry

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.