Sok z malin z sokownika

Sokownik jest urządzeniem za pomocą, którego w łatwy sposób można przygotować sok z malin. Tak przygotowany syrop pozwala zachować smak i zapach owoców na zimniejsze dni. Można go rozcieńczać z wodą w stosunku 1:3 lub używać jako słodzik do herbaty. Ilość cukru potrzebnego do jej przygotowania zależy od malin (moje były raczej kwaśne) oraz od indywidualnych preferencji smakowych.

 Czas wykonania: 1,5 h
 Ilość porcji: 1,5 l soku

Składniki:
1,2 kg malin
0,6 kg cukru (0,5 kg cukru na 1 kg malin)
1,5 l wody

Przygotowanie soku z malin w sokowniku

Do dolnego garnka sokownika wlać 1,5 litry wody. Do górnego garnka wsypać owoce zasypując je warstwowo cukrem.

Jeżeli robimy sok po raz pierwszy i nie wiemy jak słodki otrzymamy syrop to polecam wsypać mniej cukru, a później ewentualnie dosłodzić sok.

Po około 20 minutach gotowania wymieszać owoce z cukrem. Po kolejnych 10-20 minutach owoce zredukują swoją objętość do 1/3 i sok będzie gotowy.

Gorący sok wlać bezpośrednio do słoików i szczelnie zakręcić. Można też wlać sok do garnka, dosłodzić zagotować i dopiero wtedy zawekować.

Z pozostałych malin w bardzo prosty sposób można wykonać dżem lub nalewkę.

Krok po kroku przepis sok z malin z użyciem sokownika:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *