Spaghetti carbonara z fasolką szparagową

Spaghetti carbonara z fasolką szparagową to pysznie, szybkie danie obiadowe. Gotowe w 20 minut! Do tradycyjnej wersji spaghetti carbonara dodałam trochę zdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super! 🙂

Spaghetti carbonarra
  Czas wykonania: 20 min
  Ilość porcji: 3 – 4

Składniki:

200 g makaronu spaghetti
100 g fasolki szparagowej (mrożonej)
100 g boczku wędzonego
1 cebula

Sos:
100 ml śmietanki 30% – 36%
100 g śmietany 18 % (3 łyżki)
40 g tartego parmezanu
2 żółtka
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Dodatkowo:
świeże zioła (u mnie bazylia i oregano)

Przygotowanie:

Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni.

Sos:
Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek.

Makaron i fasolkę szparagową odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć z powrotem do garnka lub na dużą patelnie. Całość zalać sosem, wymieszać i podgrzać. Gotowe!

Ważne: Spaghetti należy podgrzać, a nie zagotować!

Krok po kroku:

1. Ugotować makaron

1. Ugotować makaron

2. Ugotować fasolkę

2. Ugotować fasolkę

3. Podsmażyć boczek i cebulkę

3. Podsmażyć boczek i cebulkę

4. Wymieszać składniki na sos

4. Wymieszać składniki na sos

5. Dodać boczek i cebulkę

5. Dodać boczek i cebulkę

6. Makaron i fasolkę szparagową przełożyć na patelnie lub do garnka

6. Makaron i fasolkę szparagową przełożyć na patelnie lub do garnka

7. Zalać całość sosem

7. Zalać całość sosem

8. Wymieszać, podgrzać i udekorować ziołami

8. Wymieszać, podgrzać i udekorować ziołami

Pobierz wersję do druku:                                           

309 Spaghetti carbonarra z fasolka szparagowa KuchniaWeDwoje_pl 2
309 Spaghetti carbonarra z fasolka szparagowa KuchniaWeDwoje_pl 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *