Spaghetti z pesto bazyliowym

Moje ulubione spaghetti z domowym pesto i tartym parmezanem – gotowe w 20 minut.
Nic dodać nic ująć – spróbujcie koniecznie zrobić je samemu.

spaghetti

  Czas wykonania: 20 minut
  Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

300 g makaronu spaghetti
łyżka świeżo startego parmezanu

Pesto bazyliowe:
1 duży pęczek bazylii
50 g orzeszków piniowych
3 ząbki czosnku
50 g parmezanu
oliwę (4-6 łyżek)
szczypta soli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii.

W moździerzu utrzeć bazylię z orzeszkami i czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę.
Ilość oliwy zależy od rodzaju konsystencji jaką chcecie uzyskać.

Na koniec dodać tarty parmezan i ewentualnie doprawić szczyptą soli.

Krok po kroku:

1. Ugotować makaron

2. Podprażyć orzechy pinii

3. Zmiażdżyć bazylię, czosnek i orzechy

4. Dodać oliwę

5. Dodać parmezan i wymieszać pesto z makaronem

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz