Suszone maliny i malinowy puder

Suszarka do owoców, warzyw, grzybów i ziół to urządzenie, z pomocą którego możemy w łatwy sposób ususzyć nie tylko śliwki (http://kuchniawedwoje.pl/suszone-sliwki/) ale i maliny. A co można zrobić z tych suszonych owoców? O tym w dalszej części artykułu.

 Czas wykonania: 30 min (+30-33 h suszenia)
 Ilość porcji: 1 litr / 200 g

Składniki:
2 kg malin

Suszenie malin za pomocą suszarki

Wystarczy rozłożyć maliny na sitkach i włączyć urządzenie na odpowiednią temperaturę. Strumień ciepłego powietrza cyrkuluje pomiędzy podstawą, sitami suszącymi i górną pokrywą powodując odparowanie wody. Ja suszyłem owoce 30 godzin w temperaturze 45 stopni.

Po tym czasie otrzymałem 100 g pięknie wysuszonych malin (idealnych jako dodatek do musli), 50 g malin które wysuszyły się już za mocno i 50 g malin, które były jeszcze miękkie. Te ostatnie dosuszyłem jeszcze przez kolejne 3 godziny.

A z tych które wysuszyły się za bardzo zrobiłem malinowy puder – rozdrobniłem owoce za pomocą blendera na drobne kawałki. Taki malinowy pył można używać do dekorowania wypieków.

Przepis krok po kroku jak wysuszyć maliny za pomocą suszarki:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *