Świąteczne babeczki

Świąteczne babeczki to pyszna, słodka niespodzianka dla Waszych najbliższych! W tamtym roku na blogu pojawił się przepis na babeczki mikołaje, w tym roku chciałam Wam pokazać jak w bardzo podobny sposób można zrobić choinki 🙂 Oczywiście, mały akcent mikołajkowi również się pojawi 😉

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 16 sztuk

Składniki:

Ciasto:
1 ½ szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka

Masa:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30-36 %
4 łyżki cukru pudru
1 usztywniacz do śmietany
zielony barwnik w proszku
dekoracyjne koraliki / perełki ozdobne
masa cukrowa (czarna, czerwona, biała)
wykałaczki

Przygotowanie:

Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, olej, jajka).
W drugim naczyniu wymieszać suche produkty (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy).

Przesypać suche produkty do mokrych i wymieszać za pomocą łyżki.
Do babeczek można dodać posiekaną czekoladę, orzechy, pokrojone na małe kawałeczki żelki i draże – ponownie wymieszać.
Foremki napełnić masą do 2/3 ich wysokości  i piec 25 minut w 180 stopniach.

Przed udekorowaniem babeczki należy wystudzić.

Masa śmietanowa:

Śmietanę lekko ubić i dodać wymieszany cukier puder ze śmietan-fixem. Ubić na sztywno i dodać serek mascarpone. Wszystko zmiksować.

Jedną wysmarować masą babeczkę, do której będą przyczepione nogi św. Mikołaja (u mnie jest to jedna babeczka, u Was może być ich kilka). Z masy cukrowej ulepić nogi św. Mikołaja, łącząc każdy element odrobiną wody. Nogi przymocować na wykałaczkach i wbić je do babeczek.

Uwaga: Masa cukrowa odbarwia masę śmietanową, więc babeczki najlepiej przygotować w dzień podania.

Do reszty masy dodać barwnik.  Ja użyłam barwnika w proszku, aby nie rozwodnić masy. Odstawić do lodówki, ale masa stężała.

Pozostałe babeczki udekorować za pomocą szprycy do tortów, tworząc małe choineczki. Choinki posypać koralikami dekoracyjnymi, które posłużą jako bombki.

Gotowe babeczki przechowywać w lodówce, wyciągać 20 minut przez zjedzeniem.

Oczywiście ciasto na babeczki może być dowolne: http://kuchniawedwoje.pl/category/desery/babeczki/

Krok po kroku:

 

Podziel się w komentarzu ze mną i innymi czytelnikami bloga Twoim pomysłem na udekorowanie babeczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *