Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu

Dzisiaj 9 lutego obchodzimy światowy dzień pizzy – dla wielu najsmaczniejszy dzień w roku. Pizza jest najpopularniejszą potrawą na świecie, bo codziennie sprzedawanych jest ponad 13 milionów pudełek pizzy. A dziś można ją jeść bez wyrzutów sumienia i w dowolnych ilościach.

Na czym polega sekret popularności tej potrawy? Na chrupiącym cieście, zapachu unoszącym się w powietrzu po jej upieczeniu, smaku ulubionych dodatków czy ciągnącemu się serowi?

Postawa dobrej pizzy

Oficjalnie smakosze kulinarni wyróżniają 50 rodzajów pizzy – i właśnie ta różnorodność tłumaczy w dużym stopniu popularność tej potrawy, bo każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak podstawą dobrej pizzy jest ciasto – jeżeli potrzebujecie pomocy w jego przygotowaniu to zajrzyjcie na stronę:

Co zrobić, aby ciasto było bardziej chrupiące?:

  1. Przygotować ja z dodatkiem mąki krupczatki: http://kuchniawedwoje.pl/ciasto-pizze-ii/
  2. Upiec ja na granitowym kamieniu do pizzy

Ciekawostki na temat pizzy:

  1. Pizza pochodzi z Grecji, a nie Włoch.
  2. Połowa wszystkich pizz jest sprzedawana w piątki i soboty.
  3. Norwegowie zjadają najwięcej, bo 5,4 kg pizzy rocznie.
  4. Podczas Igrzysk Pizzy organizowanych w USA padł rekord w czasie przygotowania pizzy: 33,94 sekundy. W tym czasie kucharka przygotowała 5 placów po 30 centymetrów każdy.
  5. Pewien Amerykanin ma w domu ponad 500 gadżetów z wizerunkiem pizzy za co trafił do księgi rekordów Guinnesa.
  6. W brytyjskiej pizzerii Paul’s Pizza przygotowywana jest najostrzejsza pizza świata. Właściciel do jej przygotowania wykorzystuje bardzo ostrą paprykę – odmianę Naga Jolokita. Nazwa ta w wolnym tłumaczeniu z języka hindi, oznacza wężowa papryka chili.
  7. Największą pizzę upieczono w RPA w 1900 roku. Miała ono 12,2 tony i średnicę 37,4 m.
  8. W Krakowie w 2010 roku ustanowiono rekord na najdłuższą polską pizzę. Miała ona ponad kilometr długości, a do jej przygotowanie zużyto 3,5 tony mąki i 1500 litrów sosu pomidorowego.
  9. W Polsce 3-osobowa rodzina pochłania jedną pizzę na 3 miesiące.
  10. W Kanadzie sprzedawana jest najdroższa pizza świata. Kosztuje $450, a na jej wierzchu znajdziemy Rosyjski kawior Osetra, czarne dorsze z Alaski, homary itp.
  11. 9 lutego dzień pizzy obchodzony jest we Włoszech Polce i Rosji. W Anglii święto to jest obchodzone 1 lipca, a w Brazylii i Meksyku 14-go.
  12. Pierwsza pizzeria na świecie powstała w roku 1830 w Neapolu i nazywa się „Antica Pizzeria Port’Alba”
  13. 63% Polaków preferuje pizzę na cienkim cieście.
  14. Pizza hawajska została wymyślona przez Kanadyjczyka.

Historia Pizzy

Pizza kojarzy się przede wszystkim z kuchnią włoską, ale tak naprawdę to oficjalnie Gracy są autorami tej potrawy. A słowo pizza pochodzi z 997 roku i znane było początkowo jako wypiek z bazylią i serem. W XVII wieku po przywiezieniu pomidorów do Włoszech po odkryciu Ameryki zaczęto przygotowywać w sposób jaki znamy do dziś. Popularność pizzy w kolejnym wieku tak wzrosła, że zainteresowała króla Ferdynanda II Burbona, który odwiedził w Neapolu lokal gastronomiczny zwany „pizzerią” i tym samy przyczynił się do jej promocji. Najpopularniejszym rodzajem tego okrągłego przysmaku jest Margherita, która swoja nazwę zawdzięcza królowej Włoch Margharicie Sabudzkiej, która podczas pobytu w Neapolu w 1889 roku najbardziej przypadła do gustu królowej.

Rodzaje pizzy

Najpopularniejszym rodzajem pizzy jest jak już wspomniałem Margherita, ale przepisów na jest tyle ile upodobań smakowych. Tradycyjna wersja udekorowana składnikami w kolorach włoskiej flagi (czerwone pomidory, zielona bazylia i biała mozzarella) jest najbardziej lubianą. Jednak to właśnie różnorodność sprawiła, że jest ona taka popularna. Różna wielkość, grubość ciasta, składniki w zależności od upodobań oraz kraju i regionu przygotowania. Tak we Włoszech często pojawiają się aromatyczne sery i owoce morza. W Polsce grzyby, kiełbasy i wędliny. W Zakopanym oscypek.

Szukasz pomysłu na ciekawe składniki do pizzy (kliknij w obrazek):

Lub chcesz przygotować jej wersję mini (kliknij w obrazek):

 

Rozwiązanie konkursu

Po raz kolejny z powodu dużej ilości Waszych zgłoszeń bardzo trudno było wybrać nam zwycięzcę konkursu opublikowanego na stronie (http://kuchniawedwoje.pl/fit-pizza-orkiszowa-konkurs/). A podczas czytania zmuszeni byliśmy, aby kilkunastokrotnie przełykać ślinę.

Dziękujemy Wam wszystkim za udział w konkursie i za podzielenie się z nami i innymi Czytelnikami bloga swoimi przepisami, wierszami (Iwony i Aleksandry), historiami, zdjęciami (serducho Mirosławy) i niecodziennymi kompozycjami (zdjęcie Elżbiety).

Zdecydowaliśmy, że zwycięzcą konkursu jest autor/ka poniższego komentarza:

ASG 6 LUTEGO 2018 GODZ 17:04

„Moje składniki marzeń na odlotowej pizzy 🙂

K – kurczak
U – umyte pomidory koktajlowe
C – cebula
H – hibiskus (ususzony kwiat)
N – nerkowce
I – i odrobina świeżej rukoli
A – ananas

W – woda
E – ekstra mąka orkiszowa

D – drożdże
W – wędlina
O – oregano
J – jeszcze odrobina pysznego sera (najlepiej sprawdzi się
parmezan)
E – ewentualnie oliwki

Musicie Państwo przyznać, że bujam w obłokach.
Przepis oryginalny niczym Wasz blog.

Trzymamy kciuki i życzę Wszystkim powodzenia.”

Komentarz urzekł nas swoja oryginalnością. Zwycięzcy gratulujemy i prosimy o przesłanie adresu do wysyłki nagrody na adres e-mail: krzychu@kuchniawedwoje.pl

Update 14/02/2017

Kamień dotarł do już do czytelniczki:

One Comment on
  1. Bardzo dziękuję za wyróżnienie mojej pracy. Cieszymy się całą rodziną i obiecuję dodać Wam zdjęcie otrzymanej nagrody. Pewnie z udziałem przepyszne pizzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *