Szarlotka jesienna na cienkim cieście

Szarlotka jesienna na cienkim cieście z dużymi kawałkami jabłek i grubą, chrupiącą kruszonką to najlepsza osłoda jesiennych wieczorów.

Szarlotka jesienna na cienkim cieście KuchniaWeDwoje_PL

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 20 cm)

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki
250 g margaryny (1 kostka)
1 żółtko
80 g cukru

Masa jabłkowa:

1 ½ kg kwaśnych jabłek (u mnie renety)
150 g cukru
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki kaszy manny

Dodatkowo:

cukier puder

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto i podzielić na 3 części.

2/3 ciasta zawinąć w jeden kawałek folii aluminiowej, a 1/3 ciasta w drugi. Oba kawałki włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa jabłkowa:

Jabłka umyć, obrać i pokroić w niewielka kostkę. Przełożyć do garnka, posypać cukrem i cynamonem. Pod przykryciem dusić około 20 minut (do czasu, aż puszczą sok), od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu.

Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć wcześniej wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie była to tortownica o średnicy 16 cm, lepsza była by trochę większa np. 20 cm).

Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.

Wyjąć drugą część ciasta podzielić na 2 części, jedną część rozwałkować i wyłożyć na masę, a drugą pokruszyć w rękach i posypać po górze (wtedy powstanie fajna, duża kruszonka).

Ciasto piec 40 – 45 minut w temperaturze 200 stopni (po 15 – 20 minutach można nakryć ciasto od góry papierem do pieczenia, aby się za bardzo nie przypaliło).

Gdy ciasto wystygnie udekorować cukrem pudrem.

Krok po kroku:

1. Obrać i pokroić jabłka

1. Obrać i pokroić jabłka

2. Zasypać jabłka cukrem i cynamonem

2. Zasypać jabłka cukrem i cynamonem

3. Dodać kaszy manny

3. Dodać kaszy manny

4. Wyrobić ciasto

4. Wyrobić ciasto

5. Ciasto podzielić na 3 części

5. Ciasto podzielić na 3 części

6. Przełożyć ciasto do formy

6. Przełożyć ciasto do formy

7. Wyłożyć masę jabłkową

7. Wyłożyć masę jabłkową

8. Przykryć masę warstwą ciasta i pokruszyć odpadkami z ciasta

8. Przykryć masę warstwą ciasta i pokruszyć odpadkami z ciasta

9. Upiec na złoty kolor

9. Upiec na złoty kolor

Pobierz wersję do druku:

181-szarlotka-jesienna-na-cienkim-ciescie-kuchniawedwoje-pl-2

181-szarlotka-jesienna-na-cienkim-ciescie-kuchniawedwoje-pl-3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *