Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym

Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym to dietetyczna ryba z warzywami z piekarnika pod beszamelowym sosem.

057 Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym KuchniaWeDwoje.pl

  Czas wykonania: 1h 30 min
  Ilość porcji: 2

Składniki:

4 filety z rybne (duże)
½ cytryny

Farsz:
200 g sera feta
½ papryki czerwonej
½ pęczku koperku
½ pęczku natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 jajko

Sos:
1 łyżka masła

2 łyżki mąki
250 ml mleka (1 szklanka)
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczkę soli

Przygotowanie:

Filety rybne opłukać, osuszyć, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny.

Farsz:
W miseczce rozdrobnić ser, dodać zmiażdżony czosnek, jajko, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane zioła – wymieszać.

Nafaszerować każdy kawałek ryby masą i nadziać na patyczki po 4 sztuki.
Ułożyć szaszłyki w naczyniu żaroodpornym.

Sos:
W garnku rozpuścić masło, wlać mleko wymieszane wcześniej z mąkę, doprawić solą, pieprzem, gałką oraz tymiankiem – wszystko ze sobą połączyć mieszając do czasu zagotowania.
Następnie polać szaszłyki gęstym sosem.

Piec 40 minut w 190 stopniach.

Krok po kroku:

1. Przygotować rybę

1. Przygotować rybę

2. Przygtować farsz

2. Przygotować farsz

3. Nafaszerować rybę i nadziać na patyczki

3. Nafaszerować rybę i nadziać na patyczki

4. Przygotować sos

4. Przygotować sos

5. Szaszłyki polać sosem

5. Szaszłyki polać sosem

Pobierz wersję do druku:

057 Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym KuchniaWeDwoje.pl 2

057 Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym KuchniaWeDwoje.pl 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *