Szaszłyki w sosie orzechowym

Szaszłyki w sosie orzechowym to kawałki mięsa wieprzowego marynowane w sosie sojowym i mleku kokosowym. Sos orzechowy zrobiony jest na bazie cebuli i masła orzechowego.

Szaszłyki w sosie orzechowym

  Czas wykonania: 1 h 15 min
  Ilość porcji: 6 sztuk (2-3 porcje)

Składniki:

450 g schabu wieprzowego
5 łyżek mleka kokosowego w puszce
2 łyżki sosu sojowego

Sos orzechowy:
2 łyżki masła orzechowego (Przepis)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki sosu chilli
szczypta papryki chilli w proszku lub 2 małe papryczki chilli
2 łyżki orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę. Do naczyniu wymieszać mleko kokosowe i sos sojowy, a następnie marynować mięso przez 30 minut.

Sos orzechowy:

Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na 2 łyżkach oleju. Do cebuli dodać masło orzechowe oraz 400 ml wody i całość gotować przez 5 minut. Następnie doprawić sos sokiem z cytryny, sosem sojowym, ostrym sosem chilli oraz przyprawą chilli lub posiekaną papryczką chilli. Sos gotować, aż zgęstnieje (od czasu do czasu mieszając).

Mięso nadziać na patyczki do szaszłyków i usmażyć na 2 łyżkach oleju.

Krok po kroku:

1. Mięso pokroić w kostkę

2. Przygotować marynatę i dodać mięso

3. Do podsmażonej cebuli dodać masło orzechowe i wodę

4. Do sosu dodać pozostałe składniki i smażyć do czasu zgęstnienia

5. Nafaszerować mieso na szaszłyki

6. Usmażyć mięso

Pobierz wersję do druku:                                           

288 Szaszlyki w sosie orzechowym KuchniaWeDwoje.pl 2288 Szaszlyki w sosie orzechowym KuchniaWeDwoje.pl 3288 Szaszlyki w sosie orzechowym KuchniaWeDwoje.pl 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *