Tarta z kurczakiem, cukinią i koperkiem

Tarta z kurczakiem, cukinią i koperkiem to kolejny pomysł na tartę na słono dla całej rodziny – tym razem z dodatkiem mięsnym i warzywnym oraz sosem koperkowym.

112 Tarta z kurczakiem i cukinią [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 6 – 8 kawałków

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła (zimnego)
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka soli

Dodatki:
200 g cukinii
300 g fileta z kurczaka
2 łyżka olej rzepakowy
przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka soli

Sos:
200 ml śmietanki 18%
2 jajka
pęczek koperku
skórka z limonki
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli, masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 20 minut.

Następnie fileta pokroić w małą kosteczkę, obsypać 2 łyżeczkami przyprawy do kurczaka i usmażyć na łyżce oleju.
Pokroić cukinię i podsmażyć na oleju.

Sos:
Wymieszać wszystkie składniki na sos, doprawić solą i pieprzem.

Wyjąć tartę z lodówki, wyłożyć na nią kurczaka i cukinię, a następnie zalać wszystko sosem.
Piec 45 minut w 190 stopniach.

Krok po kroku:

1. Zrobić ciasto na tartę

1. Zrobić ciasto na tartę

2. Podsmażyć kawałki kurczaka

2. Podsmażyć kawałki kurczaka

3. Pokroić cukinię i podsmażyć

3. Pokroić cukinię i podsmażyć

4. Przygotować sos

4. Przygotować sos

5. Wyłożyć kurczaka i cukinię na tartę i polać sosem

5. Wyłożyć kurczaka i cukinię na tartę i polać sosem

6. Zapiec na złoty kolor

6. Zapiec na złoty kolor

Pobierz wersję do druku:

112 Tarta z kurczakiem i cukinią [KuchniaWeDwoje.pl] 2

112 Tarta z kurczakiem i cukinią [KuchniaWeDwoje.pl] 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *