Tort chałwowy z orzechami

Tort chałwowy z orzechami przygotowałam z okazji urodzin mojej mamy. Ona bardzo lubi chałwę, więc tort o smaku chałwy orzechowej był idealnym pomysłem.
Ciasto jest bardzo proste. Składa się z biszkoptu przekrojonego na 3 części oraz masy budyniowej z dodatkiem chałwy. Tort chałwowy udekorowałam zmielonymi orzechami.
Ważne jest, aby tort przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem, wtedy smakuje najlepiej!

https://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/09/339-Tort-chalwowy-z-orzechami-KuchniaWeDwoje_PL-1.jpg

  Czas wykonania: 2 h 30 min
  Ilość porcji: 10 kawałków (tortownica o średnicy 22 cm)

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
140 g cukru (2/3 szklanki)
90 g mąki (2/3 szklanki)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem budyniowy:
140 g masła (2/3 kostki)
1 budyń
35 g cukru pudru

Dodatkowo:
250 g chałwy orzechowej
¾ szklanki obranych fistaszków

Przygotowanie:

Ugotować budyń z godnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić.

Biszkopt:

Żółtka oddzielić do białek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy białka będą już ubite zmniejszyć obroty miksera i dodać powoli żółtka. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać całość łyżką. Przełożyć do formy (tortownica o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni (30 minut na funkcji grzania góra-dół i 10 minut pieczenie od dołu).

Biszkopt przestudzić i przekroić na 3 części.

Masa budyniowa:

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać po łyżce wystudzonego budyniu i wszystkie dokładnie zmiksować.

Do masy dodać pokruszoną chałwę i całość dokładnie połączyć ze sobą za pomocą miksera, tworząc jednolitą masę. Do masy można dodatkowo dodać posiekane orzechy, ja pominęłam ten krok. Masę najlepiej odstawić na 30 minut – 1 godzinę do lodówki, aby lekko zgęstniała.

Spody od biszkoptu lekko nasączyć. Ja spryskałam je wodą, ale można użyć zaparzonej herbaty lub kawy. Biszkopt przełożyć 1/2 masy. A drugą połową wysmarować cały tort.

Tort udekorować posiekanymi orzechami.

Ciasto odstawić do lodówki na całą noc, aby masa zgęstniała.

Krok po kroku:

1. Ugotować budyń i wystudzić

1. Ugotować budyń i wystudzić

2. Ubić pianę z białek z cukrem

2. Ubić pianę z białek z cukrem

3. Dodać żółtka

3. Dodać żółtka

4. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać

4. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać

5. Biszkopt przelać do formy

5. Biszkopt przelać do formy

6. Upiec biszkopt

6. Upiec biszkopt

7. Utrzeć masło z cukrem

7. Utrzeć masło z cukrem

8. Dodać wystudzony biszkopt

8. Dodać wystudzony budyń

9. Dodać pokruszoną chałwę

9. Dodać pokruszoną chałwę

10. Przekroić biszkopt na 3 części

10. Przekroić biszkopt na 3 części

11. Przełożyć biszkopt masą

11. Przełożyć biszkopt masą

12. Wysmarować tort masą

12. Wysmarować tort masą

13. Udekorować orzechami

13. Udekorować orzechami

Pobierz wersję do druku:                                           

339 Tort chalwowy z orzechami KuchniaWeDwoje_PL 2 339 Tort chalwowy z orzechami KuchniaWeDwoje_PL 3 339 Tort chalwowy z orzechami KuchniaWeDwoje_PL 4339 Tort chalwowy z orzechami KuchniaWeDwoje_PL 5

2 Comments on “Tort chałwowy z orzechami
    • Krem wychodzi naprawdę pycha 🙂 I można go zastosować nie tylko do przełożenia biszkoptu, ale również do innych deserów. Jest bardzo kremowy i delikatny:)

      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *