Tort kawowy

Tort na Święta, urodziny lub weekendowy deser. Intensywny smak kawowy, mało słodki i bardzo delikatny. Biszkopt wyszedł bardzo pulchny, a masa lekka.
Ja nie przepadam za smakiem kawy, ale ciasto mi bardzo smakowało 🙂

  Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 1-2 h czas oczekiwania)
  Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 21 cm)

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
200 g cukru pudru
100 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200 ml kawy

Masa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
600 ml kremówki
6 łyżek cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany
400 g serka homogenizowanego naturalnego

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno z połową cukru pudru. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru pudru.

Do białek przesiać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać utarte żółtka i wszystko delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do formy (średnica 21 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).

Rada: Biszkopt najlepiej upiec kilka godzin wcześniej przed przygotowaniem tortu

Masa:

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku i wystudzić.

Śmietanę ubić z 4 łyżkami cukru i śmietan-fixami. Serki ubić z pozostałą ilością cukru pudru.

Do serków dodać śmietanę i rozpuszczoną kawę. Wszystko razem zmiksować za pomocą miksera (na najmniejszych obrotach, chwilkę).

Biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć kawą i przełożyć połową masy. Drugą połowę masy rozsmarować po górze i bokach tortu.

Całość udekorować rozpuszczoną kawą i całymi ziarnkami kawy.

Krok po kroku:

1. Oddzielić białka od żółtek

2. Ubić białka z cukrem pudrem

3. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem

4. Dodać mąkę i kakao

5. Delikatnie połączyć z żółtkami

6. Biszkopt przeciąć na 3 części i nasączyć kawą

7. Przelać do formy i upiec

8. Ubić śmietanę

9. Rozpuścić kawę

10. Zmiksować serek z cukrem pudrem

11. Do serka dodać śmietanę i kawę – wszystko połączyć za pomocą miksera

12. Ciasto przełożyć i wysmakować kremem

13. Udekorować ciasto

Pobierz wersję do druku:

One Comment on

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *