Tort Tiramisu z malinami

Tort Tiramisu to klasyczny tort kawowy bez pieczenia. Moja wersja jest dodatkowo wzbogacona o maliny. Robi się go bardzo szybko i smakuje wyśmienicie.

  • 481 Tort tiramisu z malinami KuchniaWeDwoje_pl

Czas wykonania: 1 h
 Ilość porcji: 8 -12 kawałków

Składniki:

1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 filiżanka kawy
2 łyżeczki cukru

Masa:
500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 %
500 g serka mascarpone
2 usztywniacze do śmietany
6 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
200 g malin (u mnie mrożone)
2-3 łyżki kakao
2 łyżki pudru z malin [PRZEPIS]

Przygotowanie tortu Tiramisu z malinami

Zrobić i posłodzić kawę. Odcedzić fusy i wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ze sobą. Na końcu dodać 1 kieliszek alkoholu.

Biszkopty delikatnie zanurzyć w kawie i wyłożyć na formę (forma o średnicy 24 cm)
Na biszkopty wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i wyrównać u góry. Na masę wyłożyć większą część malin i wyrównać 1/3 części masy.
Na masę wyłożyć warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, a w szczeliny włożyć maliny.
Wyłożyć ostatnią część kremu i wyrównać górę.

Ciasto posypać ciemnym kakao oraz dodatkowo domowym pudrem z malin, aby uzyskać ciekawe połączenie kolorystyczne.

Tort schłodzić.

Krok po kroku przepis na tort Tiramisu z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *