Tortilla z szynką i papryką

Tortilla z szynką i papryką to moja interpretacja meksykańskiej przekąski Quesadilla.
Dodatkowo przygotowałam do mojej tortilli domowy sos serowy.

391 Tortilla z szynka i papryka KuchniaWeDwoje_PL

  Czas wykonania:  30 min
  Ilość porcji: 20 kawałków

Składniki:

4 placki tortilla
100 g szynki
100 g sera żółtego
100 g papryki

Sos serowy:
100 g sera żółtego
400 ml mleka
25 g masła
1 ½ łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Szynkę, ser oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Na 2 placki z tortilli wyłożyć farsz, a następnie przykryć pozostałymi plackami.

Na suchą rozgrzaną patelnie położyć placki i smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 3 minuty z każdej strony (dodatkowo na placki można położyć np.talerz, aby się połączyły). Zarumienione placki pokroić na trójkąty dowolnej wielkości.

Najlepiej smakują na ciepło z sosem.

Sos serowy:

W niewielkim garnku roztopić masło na małym ogniu i wymieszać je z mąką na gładką masę. Wlać stopniowo mleko, cały czas mieszając.

Masę zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa się zacznie gotować dodać starty ser. Sos mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia sera.

Krok po kroku:

 

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej – tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem było moją inspiracja do przygotowania tej potrawy. Tradycyjnie podaje się je z takimi  dodatkami jak: ziemniakami, papryką chilli,  grzybami itp.

Podziel się proszę z mną w komentarzu jakie są Twoje ulubione dodatki do tortilli?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *