Trójkąciki z musem serowo – ziołowym

Trójkąciki z musem serowo – ziołowym to prosty pomysł na przekąskę na imprezę lub spotkanie w gronie przyjaciół. Robi się je bardzo prosto z gotowych składników tj. ciasto francuskie i serek kanapkowy.  045 Trójkąciki z musem ziołowym [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 16 sztuk

Składniki:

420 g gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
2 łyżki czarnuszki

Mus:
250 g serka kanapkowego śmietankowego
100 g serka topionego ziołowego
1 pęczek szczypiorku
½ pęczku natki z pietruszki
1 duży ząbek czosnku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu ziołowego

Przygotowanie:

Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na 2 równe części, złożyć  na pół i pokroić na 16 dwuwarstwowych trójkątów. Roztrzepać jajko i posmarować każdy kawałek ciasta, a następnie posypać czarnuszką. Piec zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 15 minut).

Mus serowo – ziołowy:
Serki wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekanym szczypiorek oraz natkę. Mus doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Ciepłe ciasto rozłożyć na 2 części, a jak już wystygnie do środka nałożyć mus.

Krok po kroku:

1. Podzielić ciasto francuskie na dwie części i złożyć na pół

1. Podzielić ciasto francuskie na dwie części i złożyć na pół

2. wyciąć trójkąty i przygotować do pieczenia

2. wyciąć trójkąty i przygotować do pieczenia

3. Upiec ciasto zgodnie z opisem na opakowaniu

3. Upiec ciasto zgodnie z opisem na opakowaniu

4. Przygotować mus

4. Przygotować mus

5.Trójkąciki podzielić na dwie części i napełnić musem.

5.Trójkąciki podzielić na dwie części i napełnić musem.

Pobierz wersję do druku:

045 Trójkąciki z musem ziołowym [KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *