Trufle na słono z chilli

Te trufle na słono są zdecydowanie wersją wytrawną, pasującą do wina – są ostre i słone.
Ja osobiście wolę słodkie trufle, ale zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Trufle mają ciekawy, rzadko spotykany smak.

104 Trufle na słono z chilli [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 30 min (+4 h oczekiwania)
  Ilość porcji: 15 sztuk

Składniki:

100 g czekolady gorzkiej
100 g serka kanapkowego
½ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki pieprzu czarnego
szczypta soli
3 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki wymieszać z lejącą czekoladą i odstawić do lodówki na 2 godziny, żeby masa stężała.
Gdy masą będzie twarda za pomocą małej łyżeczki uformować kuleczki i obtoczyć je w kakao.
Odstawić ponownie do lodówki na 2 godziny.

Krok po kroku:

1. Rozpiścić czekoladę w kąpieli wodnej

1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej

2. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą

2. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą

3. Uformować niewielkie kuleczki

3. Uformować niewielkie kuleczki

4. Obtoczyć trufle w kakao

4. Obtoczyć trufle w kakao

Pobierz wersję do druku:

104 Trufle na słono z chilli [KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *