Tureckie Pide z mięsem mielonym

Tureckie pide to potrawa, którą można porówna z pizzą na grubym cieście o charakterystycznym kształcie. Moja wersja jest z mięsem mielony, pomidorami, serem i czarnuszką. Smakuje super!

  Czas wykonania: 1 h 30 min
  Ilość porcji: 4-6

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki
2 łyżki jogurtu naturalnego
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki soli
szczypta cukru
1 łyżka mąki krupczatki

Farsz:
200 g mięsa mielonego
130 g pieczarek (4 duże sztuki)
½ papryki czerwonej
1 pomidor
½ cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
½ kulki mozzarella (60 g)
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
szczypta kuminu (można pominąć)
szczypta papryki słodkiej
czarnuszka
natka pietruszki

Przygotowanie:

Ciasto:
Drożdże oraz cukier rozpuścić w 100 ml ciepłej wody.

Do miski wsypać mąkę, dodać jogurt naturalny, oliwę i szczyptę soli. Wlać rozpuszczone drożdże i całość wymieszać łyżką. Ciasto wyrabiać przez 10 minut, tak aby było gładkie i elastyczne. Ciasto sprószyć mąką, przełożyć do miski i odstawić na 45-60 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość.

Farsz:
Na łyżce masła zarumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Całość dusić przez 10 minut. Przełożyć do miseczki.

Na tą samą patelnie wlać kolejną łyżkę oliwy i podsmażyć na niej mięso.

Gdy mięso będzie już gotowe dodać podduszone pieczarki z paprykę, pokrojonego pomidora bez skórki i wymieszać. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Farsz smażyć bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Ciasto:
Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na okrągły płat o szerokości 15 cm i długości 35 cm. Boki ciasta zawinąć w rulon formując z ciasta łódkę(krok 15.).

Ciasto przełożyć na blachę posypaną mąką krupczatką. Na ciast wyłożyć farsz oraz kawałeczki sera. Pidę posypać czarnuszką i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.

Gotową pide udekorować natką pietruszki.

Krok po kroku:

 

Ktoś z Was robił już ten turecki przysmak w domu? Czekam na Wasze komentarze jak Wam smakowało i z jakim farszem robiliście?

2 Comments on “Tureckie Pide z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *