Wafle śmietankowe

Przepis na wafle śmietankowe pojawił się z chęci nurtu „zero west” i wykorzystywania tzn.resztek. Podczas porządków w szuflacha znałam zalegające mleko w proszku i postanowiłam je wykorzystać. A że nie chciałam dokupować mnóstwa kolejnych składników, wybór był prosty – wafle śmietankowe! Produkty na masę miałam już w domu, więc dokupiłam tylko wafle i tak o to powstał pyszny deser do sobotniej kawy.

Wafle śmietankowe

Czas wykonania: 30min(1h oczekiwania + 8h)
 Ilość porcji: 24 kawałki

Składniki:
1 opakowanie wafli
150g masła
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
2 1/2 szklanki mleka w proszku

Przygotowanie:

Masło roztopić. Do gotującego się masła wsypać cukier i wlać mleko. Mieszając, zagotować i odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
Jednolitą masą przełożyć wafle.
Posmarowane wafle zawinąć w folie aluminiową, aby nie obeschły i pozostawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Pokroić wafle na mniejsze kawałki.

Przepis krok po kroku:

Na blogu znajdziecie również przepis na czekoladowe wafle:

Jestem ciekawa, który rodziaj Wam bardziej przypadł do gustu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *