Wegetariańskie leczo

Wegetariańskie leczo to pyszne danie nie tylko dla osób nie jedzących mięso, ale również dla wegan. Leczo składa się jedynie z warzyw! To bardzo pyszne i lekkie danie na chłodniejsze letnie dni.

Wegetariańskie leczo KuchniaWeDwoje_pl

  Czas wykonania: 30 – 40 min
  Ilość porcji: 4 – 6

Składniki:

300 g cukinii
300 g papryki
300 g cebuli
300 g pomidorów
400 g pieczarek
80 g przecieru pomidorowego
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle przez 10 minut. Dodać pokrojone pieczarki i cukinię. Całość posolić i dusić pod przykryciem. W między czasie pokroić i dodać paprykę.

Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do lecza. Na koniec dodać przecier pomidorowy i pieprz. Całość gotować, do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się.

Krok po kroku:

1. Podsmażyć cebulę

1. Podsmażyć cebulę

2. Dodać pieczarki

2. Dodać pieczarki

3. Dodać cukinię

3. Dodać cukinię

4. Dodać paprykę oraz pomidory

4. Dodać paprykę oraz pomidory

5. Pod koniec gotowania dodać przecier i przyprawy

5. Pod koniec gotowania dodać przecier i przyprawy

Pobierz wersję do druku:                                           

2 Comments on “Wegetariańskie leczo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *