Wielokolorowa sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinii to kolejny przepis z serii o przetworach z cukinii, który pozwala zamknąć w słoiku kolory lata.

 Czas wykonania: 1 h (+2,5 h oczekiwania)

 Ilość porcji: 10 słoików 0,7 l

Składniki:
3,8 kg cukinii (2,9 kg po obraniu)
1 kg papryki
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
5 płaskich łyżek soli
olej
Zalewa:
2 litry wody
1 szklanka octu 10%
230 g (1 szkl.) cukru
Przyprawy:
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka białej gorczycy
1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
1 łyżka kolendry
10 szt. liścia laurowego
½ łyżki pieprzu cayenne

Przygotowanie sałatki z cukinii:

Przygotować zalewę: zagotować wodę, ocet, cukier i przyprawy.

Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem.

Cukinię nie obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i zetrzeć na grubym tarle lub posiekać na płaty. Cebulę obrać i również posiekać lub pokroić w piórka. Warzywa posypać 5 łyżkami soli wymieszać i odstawić na 2,5 godziny.

Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce, a paprykę pokroić w kostkę.
Z cukinii i cebuli odcisnąć wodę, wymieszać z marchewką i papryką. Nałożyć wymieszane warzywa do słoików, zalać zalewą, dodać łyżeczkę oleju i szczelnie zakręcić.

Pasteryzować 20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku wyłożonym ręcznikami papierowymi.

Krok po kroku przepis na sałatkę z cukinii:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *