Zakręcone bułeczki z serem

Bułeczki z serem to pyszne, mini drożdżówki do kawy na drugie śniadanie. Zawijane bułeczki nadają się również na następny dzień do pracy lub szkoły.

007 Zakręcone bułeczki z serem [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas trwania: 2 h
  Ilość porcji:  16 sztuk

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
½ szklanki mleka
¼ łyżeczki soli
50 g masła
1/3 szklanki oleju
2 żółtka
1 cukier waniliowy
½ szklanki cukru

Masa twarogowa:
250 g sera białego
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
cukier (opcjonalnie)

Dodatkowo:
białko
cukier puder

Przygotowanie:

Ciasto:
W dużej misce pokruszyć drożdże, zasypać je jedną łyżką cukru i mąki. Dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka, przykryć ścierką i odstawić na 10 minut.

Rozpuścić masło z resztą cukru i cukrem waniliowym, poczekać aż trochę ostygnie.

Następnie połączyć w naczyniu wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Ciasto ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Masa:
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na masę serową.

Gdy ciasto lekko wyrośnie, rozwałkować je tworząc 40 cm kwadrat o grubości 0,5 cm. Posmarować połowę ciasta masą twarogową i złożyć ciasto na pół przykrywając masę. Pokroić na paski grubości 3 – 4 cm i każdy kawałek skręcić przez środek 2 razy (patrz krok 6).

Ułożyć na blasze w odstępach około 3 cm i delikatnie posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec w 180 stopni przez 25 minut, do momentu aż drożdżówki się zarumienią.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przechowywać w zamkniętym opakowaniu.

Krok po kroku:

1. Przygotować zaczyn

1. Przygotować zaczyn

2. Rozpuścić masło z cukrem

2. Rozpuścić masło z cukrem

3. Zrobić masę

3. Zrobić masę

4. Wyrobić ciasto

4. Wyrobić ciasto

5.Ciasto rozwałkować, przełożyć masą i złożyć na pół

5. Ciasto rozwałkować, przełożyć masą i złożyć na pół

6. Pokroić na 16 pasków

6. Pokroić na 16 pasków

7. Zwinąć każdy pasek

7. Zwinąć każdy pasek

8. Piec na złoty kolor

8. Piec na złoty kolor

 Pobierz wersję do druku:

007 Zakręcone bułeczki z serem [KuchniaWeDwoje.pl] 2