Zapiekanka makaronowa z ricottą i bakłażanem

Gorące i smaczne danie na obiad lub kolację, który możemy odgrzać na następny dzień.

049 Zapiekanka makaronowa z ricottą i bakłażanem[KuchniaWeDwoje.pl] 2

  Czas wykonania:  1 h
  Ilość porcji: 4

Składniki:
300 g makaronu
150 g szynki
½ pęczka natki z pietruszki
150 g bakłażana
80 g czarnych oliwek
50 g sera żółtego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka oleju

Sos:
250 g serka ricotta
2 jajka
100 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
50 g sera żółtego
400 g pomidorów w kawałkach z puszki

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Sos:
W dużej misce wymieszać składniki na sos – sos powinien mieć jednolitą konsystencję, więc należy najpierw roztrzepać, jajka z mlekiem, śmietanką i serkiem ricotta, a dopiero później dodać starty ser żółty, pomidory i wymieszać.

Do drugiej miski przełożyć przelany zimną wodą i odsączony makaron. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, oliwki, posiekaną natkę pietruszki, doprawić i wymieszać.

Przełożyć makaron z dodatkami do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i polać wszystko sosem.

Na górę zapiekanki ułożyć pokrojonego w cienkie plasterki bakłażana i posypać startego sera żółtego.

Zapiekankę przykryć folią aluminiową i piec około 40 minut w 200 stopniach (po 30 minutach ściągnąć folię i przypiec ser).

Krok po kroku:

1. Ugotować makaron

1. Ugotować makaron

2. Przygotować sos

2. Przygotować sos

3. Pokroić resztę składników

3. Pokroić resztę składników

4. Wymieszać makaron z szynką, oliwkami i natką pietruszki, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego

4. Wymieszać makaron z szynką, oliwkami i natką pietruszki, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego

5. Wylać sos na makaron i ułożyć plastry bakłażana

5. Wylać sos na makaron i ułożyć plastry bakłażana

6. Posypać zapiekankę serem i upiec w piekarniku

6. Posypać zapiekankę serem i upiec w piekarniku

Pobierz wersję do druku:

049 Zapiekanka makaronowa z ricottą i bakłażanem[KuchniaWeDwoje.pl]

049 Zapiekanka makaronowa z ricottą i bakłażanem[KuchniaWeDwoje.pl] 3

Dodaj komentarz