Zapiekanka szpinakowa z cukinią

Zapiekanka wegetariańska na obiad lub kolację.
Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby.

146-zapiekanka-szpinakowa-kuchniawedwoje-pl

  Czas wykonania: 1 h
  Ilość porcji: 6

Składniki:
350 g szpinaku mrożonego
250 g cukinii
125 g sera mozzarella
100 g ryżu
330 g jogurtu greckiego
4 jajka
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka oregano
1 łyżeczkę pieprzu
szczyptę gałki muszkatołowej
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ugotować ryż i ostudzić.

Szpinak można rozmrozić wcześniej lub rozgrzać  1 łyżkę oliwy na patelnie, wrzucić kostki zamarzniętego szpinaku i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (gałkę muszkatołową, pieprz i 1 łyżeczkę soli).

Cukinię pokroić w półplasterki i dodać do szpinaku- smażyć 10 minut. Pod koniec posypać oregano.

Jajka roztrzepać, dodać jogurt i wymieszać tak, aby nie było grudek.

Wymieszać sos z ryżem, szpinakiem i cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć połowę farszu i połowę pokrojonego w kostkę sera, następnie wyłożyć kolejną warstwę farszu i resztę sera.

Naczynie przykryć folią i piec 20 minut w 200 stopniach, po tym czasie zdjąć folię, przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry 230 stopni i zapiec całość przez 5 minut, aż ser się zarumieni.

Krok po kroku:

1. Ugotować ryż

1. Ugotować ryż

2. Podsmażyć czosnek i dodać kostki szpinaku

2. Podsmażyć czosnek i dodać kostki szpinaku

3. Podsmażyć cukinię

3. Podsmażyć cukinię

4. Roztrzepać jajko i dodać jogurt

4. Roztrzepać jajko i dodać jogurt

5. Sos doprawić i wymieszać

5. Sos doprawić i wymieszać

6. Ugotowany ryż przelać zimną wodą i wymieszać ze szpinakiem i cukinią

6. Ugotowany ryż przelać zimną wodą i wymieszać ze szpinakiem i cukinią

7. Całość wymieszać z sosem i ułożyć warstwowo

7. Całość wymieszać z sosem i ułożyć warstwowo

8. Zapiekankę posypać serem i piec pod przykryciem

8. Zapiekankę posypać serem i piec pod przykryciem

Pobierz wersję do druku:

146-zapiekanka-szpinakowa-kuchniawedwoje-pl-2

146-zapiekanka-szpinakowa-kuchniawedwoje-pl-3

 

Dodaj komentarz