Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, czyli tradycyjne polskie ziemniaki z mięsem w beszamelowym sosie pod złocistą serową skorupką.
Czas wykonania: 1 h 20 min
Ilość porcji: 6-8
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 mała czerwona cebula
260 g mięsa mielonego (z szynki)
2 łyżki oliwy
1 duży ząbek czosnku
100 g pieczarek
50 g papryki czerwonej
50 g papryki zielonej
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
½ łyżeczki papryki mielonej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzuSos beszamelowy:
300 g sera żółtego
50 g masła (¼ kostki)
3 łyżki mąki
500 ml mleka
jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki na półtwardo (30 – 40 min).
Pokroić cebulę w kostkę i smażyć ją z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie. Gdy cebula się zarumieni dodać mięso mielone. Pod koniec smażenia doprawić do smaku.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Smażyć na maśle do czasu odparowania całej wody.
Wcześniej przygotowane składniki wyłożyć do żaroodpornego naczynia: najpierw ziemniaki pokrojone w plastry, następnie mięso, pokrojone w plasterki papryki i pieczarki.
Sos beszamelowy:
W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dolać mleko, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko – energicznie wymieszać. Na koniec wymieszać całość z połowę startego sera i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.
Całą zapiekankę zalać sosem i posypać drugą połową startego sera.
Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez 40 minut. Po 30 minutach można zdjąć pokrywę, aby ser się zapiekł na złoty kolor.