Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, czyli tradycyjne polskie ziemniaki z mięsem w beszamelowym sosie pod złocistą serową skorupką.

034 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym [KuchniaWeDwoje.pl]

  Czas wykonania: 1 h 20 min
  Ilość porcji: 6-8

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 mała czerwona cebula
260 g mięsa mielonego (z szynki)
2 łyżki oliwy
1 duży ząbek czosnku
100 g pieczarek
50 g papryki czerwonej
50 g papryki zielonej
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
½ łyżeczki papryki mielonej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

Sos beszamelowy:
300 g sera żółtego
50 g masła (¼ kostki)
3 łyżki mąki
500 ml mleka
jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki na półtwardo (30 – 40 min).

Pokroić cebulę w kostkę i smażyć ją z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie. Gdy cebula się zarumieni dodać mięso mielone. Pod koniec smażenia doprawić do smaku.

Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Smażyć na maśle do czasu odparowania całej wody.

Wcześniej przygotowane składniki wyłożyć do żaroodpornego naczynia: najpierw ziemniaki pokrojone w plastry, następnie mięso, pokrojone w plasterki papryki i pieczarki.

Sos beszamelowy:
W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dolać mleko, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko – energicznie wymieszać. Na koniec wymieszać całość z połowę startego sera i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.

Całą zapiekankę zalać sosem i posypać drugą połową startego sera.

Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez 40 minut. Po 30 minutach można zdjąć pokrywę, aby ser się zapiekł na złoty kolor.

Krok po kroku:

1. Ugotować i pokroić ziemniaki

1. Ugotować i pokroić ziemniaki

2. Podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać mięso mielone

2. Podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać mięso mielone

3. Papryki pokroić w paseczki, a pieczarki w plastry i poddusić na maśle

3. Papryki pokroić w paseczki, a pieczarki w plastry i poddusić na maśle

4. Ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym

4. Ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym

5. Przygotować sos beszamelowy

5. Przygotować sos beszamelowy

6. Do gotującego sosu dodać ser i wymieszać

6. Do gotującego sosu dodać ser i wymieszać

7. Wylać gorący sos na zapiekankę

7. Wylać gorący sos na zapiekankę

8. Posypać całość serem i piec w piekarniku

8. Posypać całość serem i piec w piekarniku

Pobierz wersję do druku:

034 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym [KuchniaWeDwoje.pl] 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *